lauantai 7. tammikuuta 2017

Ajatuksia ilmaisusta

Minna lähetti linkin ruotsalaiseen työkoirasivustoon: https://www.facebook.com/swdiab/  ja halusi suomennosapua, miten https://www.facebook.com/swdiab/videos/1467314543309219/ -videon korjausoperaatio toimii käytännössä.


Koira käyttää ilmaisussa luonnostaan nuolemista, raapimista tai kaivamista. Oikeaa toimintoa (= esimerkiksi kuonokosketus) voidaan kuitenkin vahvistaa, kunhan kouluttaja on tarkka kriteereistä. Ilmaisua kannattaa opetella jo alkuvaiheissa ja olla todella tarkka kriteereistä. Ilmaisua kannattaa treenata erillisenä asiana. Kuonokosketus on paras ilmaisu, joskin laatikkoetsinnöissä ristiriitainen asia, koska koira ei saa laitettua kirsua hajulle, jos laatikko on suljettu.

Kouluttaja voi muokata alkukoulutuksessa ympäristöä eli ilmaisua voi opetella niin, ettei koira pysty tekemään muita toimintoja. Tosin roskakäytöstä tulee esille melkein aina ja roskakäytös vahvistuu koko ajan, kun koira ilmaisee raapimalla, nuolemalla tai kaivamalla.

Hajuhommissa koira ei saisi kokea mitään painetta ohjaajan suunnasta.

Videolla asiaa korjattiin niin, että koira on korjaamisvaiheessa hihnassa, jolloin ohjaajan oli helpompi nähdä, mitä tapahtuu. Tosin siis kriteerin tarkkuus on ensiarvoisen tärkeää.

Videolla käytettiin myös kongia, eli koira opetetaan hakuun niin, että haju on ensin kongin sisällä. Suomessa Rajavartiosto käyttää kongi-metodia. Kokeilin ideaa Marvinin kanssa, eli etsi palloa ulkona. Pallossa siis hajustetippa. Tykkäsi ihan mielettömästi, sillä pallo on paras palkka, ei ruoka. Tosin metodin ideana on se, että kun opetetaan ensin hakemaan kumin hajua, uusien hajujen lisääminen on helppoa.

Ruotsissa on myös specialsök, joka on muuten aika sama kuin nose work, mutta koiran hakuosaamiseen kiinnitetään huomiota. Pk-puolen ihmiset ovat kehittäneet specialsökin.

Täällä omia muistiinpanoja roskakäytöksestä: http://vainonk.vuodatus.net/lue/2015/03/jirka-vierimaan-liikkeesta-liikkeeseen-kurssi
_________________________________________________________________________


 Lauantaina pakkanen lauhtui ja lumisade alkoi. Teimme puolentoistatunnin lenkin.


Tuo kongi-metodi ei sitten ole miehien/poikien aivoille sopiva. Hajustin pallon, jätin sen ilmatiiviiseen purkkiin ja lähdin lenkille. Soitin Teemulle että kätkee purkissa olevan pallon pihalle. Kätköä ei saa nähdä. Marvin etsi innolla, nuuski hirmuisesti ja heitteli yhdestä paikasta lunta. Ihmettelen, miksi lopetti etsimisen. Sisälle selvisi, että Teemu oli pudottanut hankeen e-tipan, lunta satanut muutama sentti päälle. Pallon oli laittanut jääkaappiin. Hyvä treeni, mutta palkkausta varten piti palata ulos...... (ironinen huomautus)