maanantai 23. tammikuuta 2017

Vahvisteet

Sitä saat, mitä vahvistat! Et sitä, mitä haluat. - Bob Bailey

Bailismi (hankala sana taivuttaa kirjoitusasun mukaan) lienee kaikille tuttu ja koettu asia. Unohdan toistaiseksi jälkimmäisen lauseen ja keskityn alkuosaan. Jotta kouluttaminen olisi mahdollista, kouluttajalla on oltava käytössään jokin vahviste, mielellään toki monia.

Ruoka ja syöminen toimivat kaikille vahvisteena, sillä kaikki eläimet syövät.

Se, mikä kullakin eläimellä toimii vahvisteena, riippuu lajista, rodusta ja yksilöstä. Se, mikä on paras vahviste, tai vahviste ylipäätään, on yksilön itsensä päätettävissä. Kouluttaja ei voi päättää, mikä vahviste toimii (parhaiten) milläkin yksilöllä. Toki kouluttajan omat mieltymykset vaikuttavat asiaa: jo pelkästään (koirilla) rodun valinta lisää todennäköisyyttä tietynlaisista vahvisteista pitämiseen. Toisaalta koulutus on aina vuorovaikutusta, joten kouluttajan lempivahvisteelle muodostuu eniten massaa ja toistohistoriaa.




Koirat

 Marvin, käyttölinjainen kultainennoutaja



 Noutajat ovat yleisesti ruualla persoja koiria, etenkin labradorien ruokahalu on legendaarinen. Lisäksi metsästysketjussa noutovaihe eli esineen suussa pitäminen on ylikorostunut. Lisäksi noutajat rakastavat hajutyöskentelyä ja uimista.


Oma koirani ei ole ahne, vaan osin jopa valikoiva ruuan suhteen. Lisäksi Marvin kiihtyi nuorempana helposti, ja ei pystynyt syömään koulutustilanteissa. Otti ruuan suuhunsa ja mutta ei nielaissut ruokaa. Nykyään osaan toimia sillä ärsykekynnyksellä, että Marvin syö. Ruuan laadulla on merkitys, mutta syöminen kuuluu asiaa ja vahvisteena toimii syöminen.

Kaikki hajujutut ovat laji- ja rotutyypillistä tekemistä eli kaikki lajit/asiat, joissa siihen on mahdollisuus, palkitsevat jo itsessään. Kävimme nuoren Marvinin kanssa paikallisessa koirakoulussa peruskoulutuksissa. Lisäksi osallistuimme jälkikurssille. Ensimmäinen harjoitusjälki oli suhteellisen lähellä kenttää, ja Marvin muisti aina, että ”se ihana jälki on tuolla”.


Kaikki etsiminen on superihanaa.

Marvin rakastaa noutamista, eli esineen suuhun saaminen ja kantaminen on iso vahviste. Kaikki dummyt toimivat vahvisteena, joskin Marvin kokee ne ”työvälineiksi”, joilla ei muuten tehdä mitään. ”Olet idiootti, jos luulet muuta.” Pallopalkka on paras, ja tennispallossa lienee oikea suutuntuma.
Myös vetoleikit toimivat hyvin vahvisteena.

Viimeisen vuoden aikana olemme opetelleet rauhoittumista niin, että kun Marvin rauhoittuu, palkkioksi saa tehdä jotain kivaa. Olen palkannut palloleikillä tai sillä, että pääsee etsimään eukalyptusta.  (Premackin periaate) -> tässä näen vain koiran käytöksen, en ole varma, olenko vaikuttanut respodenttiin puoleen, operanttiin kylläkin)

Vesipelastuksessa vientiliike on vaikea. Ruokapalkka ei ole toiminut siinä laisinkaan, pallopalkka hieman paremmin. Marvin rakastaa uhrin pelastamisesta. Olemme siis toimineet, niin että kun vie esineen vieraalle, esineen vastaanottaja hyppää veteen ja Marvin saa palkaksi kaikkein ihanimman asian. (Premackin periaate)

Annan ruualle ja syömiselle arvosanan 6.

Pallot 8.

Kaikki tekeminen 9. (Premackin periaate) 

Jos koira on täynnä, ruoka menettää arvoaan ja tekemistä on ollut riittävästi, tekeminen menettää arvoaan.

Nova

Nova on 7-vuotias kastroitu villakoirauros. Monet villakoirat ovat nirsoja, mutta Nova on poikkeus, joka vahvistaa säännön. Toki munien poisto on vaikuttanut asiaan. Nova syö mitä vaan ja koska vaan. Yllättäen Nova on liian lihava…..  Uskon, että vahvisteena toimii syöminen ja syöminen liittyy käytösketjuun ja tilanteeseen. Söi kerran kiviä, kun ne osuivat ennen eteen kuin ruoka.

Olen tosin käyttänyt palkkanaerotteluna ns. parempaa palkkaa treeneissä ja kuivamuonanappulaa kuin vien tauoille.

Novalla pitää myös taisteluleikeistä, joten saa palkaksi retuttaa köysiä yms.



Nova rakastaa ihmisiä. Paras palkka on päästä vieraiden ihmisten luokse ja saada huomiota. Tätä on käytetty vahvisteena (Premackin periaate). Olen siis opettanut, että ensin kontakti minuun ja luvan kanssa pääsee vieraiden ihmisten luokse.

Ruoka 9.

Ihmiset 10.

Vetäminen 5.

Ruoka vahvisteena on osin epäterveellistä, paino nouse. Syöminen ongelma on, että syö myös vaarallisia asioita.

Roni

 Roni on hyvin erityyppinen villakoira. Syö suhteellisen hyvin ja ruoka toimii hyvin vahvisteena, vaikka ei olekaan ylimenevän ahne.

Roni palkkautuu äärettömän hyvin lelu suussa juoksemisesta. Haluaa, että joku jahtaa ja lelua pitää ravistaa.Hillitön ympyrässä juokseminen. Kasvattaja kasvattaa agilitykoiria ja haluaa kasvateilleen tämäntyyppistä käytöstä eli vahviste oli tiedossa jo pentua ottaessa.


Ronin kanssa on käytetty kohteita ja en tiedä, voiko niitä pitää vahvisteina, mutta Roni kokee kohteelle menon ja olon mieluisana. Olisiko kyse siitä, että "tiedän täsmälleen, miten toimia ja mistä saan palkan"? Vahvisteena toimisi turvallisuuden tunne???


Roni on osallistunut Jirka Vierimaan Leiki ja pelaa -kurssille. Kurssilla testattiin erilaisia leikkejä.




Ruuan etsintää


Liiku ja jahtaa ruokaa -> vahvisteena toimii metsästysketjun vahtaamis- ja syömisvaihe


Ruoka 6.

Leikit 8.

Turvallisuus 8.

Kts. Marvinin vastaus.

Kissa, Kisu

Meillä on pyhä birma. Mielestäni Kisulta puuttuu osa kissojen metsästysketjusta. Ei osaa pyydystää hiiriä eikä ole kauhean kiinnostunut liikkuvista kohteista.

Kisu rakastaa katkarapuja. Koskee kosketuskeppii, kun saa katkarapuja palkaksi. Juoksee kepin luo, kun tajuaa, että kauppakassissa on katkarapuja.



Kokeilin nyt pahvilaatikkoon menoa, ja leikki on Kisusta äärettömän hauska. Laatikkoon meno toimi vahvisteena. Tosi lisäsin katkaravun tähän toimintoon.

En ole ajatellut koulutusasioita kissojen näkökulmasta, kaikki tieto on lauantain lähipäiviltä. 

Katkaravut 8. (Epätervellisyys liikaa syötyä.)

Kani


Kania ei ole kolutettu, mutta annoimme kesällä aina tuoreen ruohon tiettyyn paikkaan. Kani pomppii yhä samaan paikkaan vaikkemme anna tuoretta ruohoa siihen paikkaan. Tuore ruoho toimi vahvisteena tiettyyn paikkaan menolle.

Kuva on vessahetkestä, mutta ruoho siis annettiin tuollaisen verkon isosta kolosta. Kani on äärettömän siisti eläin, eli käyttää isosta häkistä aina samaa paikkaa vessana.

Kanille lajityypillistä käyttäytymistä on kaivaminen ja suojien teko.


Kanat


Olen ollut muutama vuosi sitten kanakurssilla. Kanoilla käytettiin ruokaa vahvisteena. Kanoille oli helppo opettaa kohdetyöskentelyä ) kosketusta, sillä kanoille nokkiminen on lajityypillistä ja siten jo itsestään palkitsevaa tekemistä.


Lisäksi jaloilla kopsuttelu ja matojen maasta vetäminen ovat kanoille lajityypillistä tekemistä. Auton vetäminen kumilangalla vastasi matojen vetämistä maasta.

Kanojen kouluttaminen on kivaa, sillä palautetta sai heti ja korjaaminen kävi helposti. Lisäksi vahviste ja naksutin olivat samassa kädessä ja pöydällä työskentely oli ergonomista.


En kykene arvottamaan, en tiedä lajityypillisestä käyttäytymisestä tarpeeksi.