sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Control unleashed -kirja

Tilasin Control Unleashed -kirjan.



Kyse siis tästä kirjasta:
http://www.controlunleashed.net/book.html

Esipuheessa ja ensimmäisessä luvussa kerrotaan pääasiassa harjoituksien ja kirjan perusideoista. Koiranlukutaitoa korostetaan joka käänteessä.

Kirja koostuu harjoituksista, joita on kehitetty agilitykoirille, joilla oli ongelmia agilityryhmissä. Koirat kiihtyivät helposti, haukkuivat, pelkäsivät muita koiria tai reagoivat kaikkiin ympäristön muutoksiin. Lisäksi korkeassa viretilassa koiran hallinta petti. Agilityohjaaja tehtävä on kouluttaa lajia, eikä aikaa tai osaamista riitä ongelmakäytöksen poiskouluttamiseen. Niinpä Leslie McDevitt auttoi ohjaajia ymmärtämään, miksi koira käyttäytyy niin kuin käyttäytyy ja kehitti harjoituksia rauhoittumiseen ja siihen, että koira pystyy työskentelemään. Kirjan lisäksi Leslie on tehnyt videon, minulla ei ole videota, mutta täältä löytyy muistiinpanot videosta: http://tollerwichit.blogspot.fi/2015/12/control-unleashed-ja-crate-games-dvd.html

Vastaavat ongelmat tulevat toki esille muissakin lajeissa. Tosin agility ja flyball ovat kiihkeitä lajeja, joten ongelmia esiintyy enemmän kuin vaikkapa nenäänkäyttöön perustuvissa lajeissa. Pahin näkemäni tapaus on agilitya harrastava koira, joka ei kestä muiden koirien läsnäoloa, vaikka koira on treenannut monta vuotta lajia ja samassa ryhmässä.

Anu Rikkilä kirjoittaa vastaavasta asiasta blogissaan Kanakurssi 4: muistiinpanossa.
Vaikka kouluttajan mekaaniset taidot olisivat kuinka hyvät, niin eläin ei opi kunnolla, jos se on pelokas tai jännittynyt. (http://pikkumustankotona.blogspot.fi/2016/02/temppuja-ja-kokonaisuuden-hallintaa.html)


Tyypillisiä low-end käytöksiä (appropriate for a CU class)
- Koira alkaa nuuskia (nuuskii usein, mutta ei jatkuvasti, sijaiskäytös stressaavassa tilanteessa).
- Koira poistuu tilanteesta/tehtäväalueelta.
- Koira on kiinnostunut ympäristöstään, tarkkailee ympäristöä enemmän kuin ohjaajaa tai kohdetta.
- Koira ei keksity tehtävään intensiivisesti, vaan koira herpaantuu helposti.
- Koira kuuntelee ohjaajaa, mutta koiran kehonkieli kertoo stressistä. Yhtenä esimerkkinä se, ettei koira halua katsoa suoraan ohjaajaan. (Marvinilla esiintyy/on esiintynyt katseen välttelemistä.)
- Koira haukkuu tai kiskoo ja syöksyy eri suuntiin. Koira pystyy lopettamaan nämä käytökset ja jatkamaan työtään.
- Koira reagoi nopeasti ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Muutos voi olla vaikkapa putoava tuoli tai paikalle saapuva ihminen.

Tyypillisiä high-end käytöksiä (inappropriate for a CU class)
- Koira on äärimmäisen valpas ympäristön tapahtumiin (hypervigilant) eikä rentoudu hetkeksikään.
- Koiralla on alhainen ärsykekynnys.
- Koira palautuu huonosti stressaavasta tapahtumasta.
- Koira haukkuu miltei taukoamatta, vetäminen on niin voimakasta, että ohjaajaalla on hankaluuksia hallita koiraa.

Koiranlukutaito korostuu, kun pitää erottaa, haisteleeko koira maata rauhoittaakseen itseään vai siksi, että maassa on äärimmäisen kiinnostava haju.

Vaikka stressiä pitää välttää, niin kaikki stressi ei ole pahasta, vaan jopa auttaa suorituksissa ja oppimisessa. Hyvässä stressissä koira ei koe ahdistumisen tunnetta.

Reaktiivisuus
Reaktiivinen koira ahdistuu tilanteesta ja reaktiivisella koiralla on tarve etsiä lisätietoa vaaralliseksi tuntemastaan tilanteessa. Reaktiivinen koira haukkuu, möykkää, murisee ja hyökkäilee pelottavaksi kokemaansa asiaa, toista koiraa tai ihmistä kohden. Reaktiivisuus sekoitetaan helposti aggressiivisuuteen, mutta reaktiiivinen koira ei ole aggressivinen eikä halua vahingoittaa kohdetta. Reaktiivinen koira kokee arvioi tilanteen uhkaavaksi ja puolustautuu. Koira on paniikissa ja adrenaalitaso nousee. Jos toinen koira tai ihminen väistää, koira oppii, että muriseminen ja vöyhkääminen on hyvä tapa toimia. Käytös vahvistuu jokaisen "onnistumisen" jälkeen. Käyttäytymisongelmatkin lähtevät tunnetasolta. "Dominassi" on yleensä pelkoa, joskus kipua, joskus opittu keino saavuttaa haluamansa asia. Koiran motiivin ydin ei ole toisen hallitseminen, vaan se yrittää muuttaa omaa tunnetilaansa eli saada haluamansa asian.

Tästä oli puhetta Helena Telkänrannan luennolla: http://vainonk.vuodatus.net/lue/2015/10/helena-telkanrannan-luento

Mitä selkeämmät säännöt ovat, mitä turvallisemmaksi koira tuntee olonsa. Kun koira tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu ja millä kriteereillä palkkio tulee, se kokee olonsa. Jos reaktiivista koiraa rankaisee fyysisesti, reaktiivisuus muuttuu aggressiiviseksi käyttäytymiseksi. Koira puree toista koiraa tai lähellä olevaa ihmistä. Kun ollaan tässä tilanteessa, korjaaminen vie paljon aikaa eikä ole järkevää enää tuoda koiraa samaan tilanteeseen.

Kannattaa tosin muistaa, että monelle koiralle uudet tilanteet ovat jännittäviä ja koira ei pysty heti käyttäytymään rentoutuneesti. "Normaali jännittäminen" häviää nopeasti. Omistajan ja koulutusohjaajan koiranlukutaito on tärkeää.

Sopivan lajin valinta
Kaikki lajit eivät sovi kaikille koirille, ja omistajan ja koulutusohjaajan tulee hyväksyä asia. Osalle koirille laji sopii, kunhan omistaja malttaa opiskella ensin koulutustekniikkaa ja koiranlukutaitoa.

Ja tosiaan suosittelen kirjan lukemista, oma tiivistelmä on nimensä mukaisesti tiivistelmä.
Hyvä kirjoitus kroonisesta stressistä: https://paws4udogs.wordpress.com/2012/07/02/chronic-stress-in-dogs/ Reaktiiviset koirat mainitaan tuollakin erikseen.