sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Kuivatreeneissä liikkeet pilkotaan osiksi

Kuivatreeneissä liikkeet pilkotaan osiksi


Sana vesipelastus tuo mieleen järven, meren ja veneet. Suomen suvi on kuitenkin lyhyt, ja treeniaika rajallinen. Niinpä kuivatreenit ovat oleellinen osa vesipelastusta. Suurimpia haasteita ovat erilaisiin esineisiin tarttuminen, vienti ja ohjaajasta poispäin suuntautuvat liikkeet. Lisäksi ylempiä luokkia varten on hyvä vahvistaa hallintaa.
Esimerkiksi Auran Nuuskut on järjestänyt muutamana vuonna vesipelastuksen kuivatreeni-kurssin ennen vesien sulamista
  • Auran Nuuskujen kurssi on suunnattu kisaamisesta kiinnostuneille ohjaajille. Kaikki harjoitukset pyritään tekemään koirakon tason mukaan. Treenikertoja on viisi. Kurssilta saa kotitehtäviä ja kirjalliset muistiinpanot kurssin päätteeksi, kertoo kurssia vetävä Nina Remes.

Maalitolppien opettelu

Kokeissa koira palaa rantaan maalitolppien väliin. Tolpat ovat viiden metrin päässä toisistaan koiran uimasyvyydessä. Jos koira ohittaa tolpat, siitä vähennetään piste/ohitettu metri. Alokasluokassa ohjaaja voi olla aina rannalla vastaanottamassa koiraa, ja ohjata koiraa maalitolppien väliin. Sen sijaan ylemmissä luokissa ohjaaja on veneessä koiran palatessa ainakin kahdessa liikkeessä: avoimen luokan oman veneen haussa ja voittajan veneen pelastamisessa. Näissä liikkeissä koiran on osattava itse hakeutua maalitolppien väliin.
Koira ei välttämättä hahmota maalitolppia porttia, jonka väliin pitää mennä. Sen sijaan koira osaa hahmottaa yhden tolpan, ja koiran voi opettaa suuntaamaan maalitolpalla. Ylempiä luokkia ajatellen kannattaa opettaa koira menemään tolpalle, vaikkei itse olekaan houkuttimena. Houkuttimeksi voi viedä kupin tai tolpasta voi tehdä koiralle kosketuskepin eli palkka tulee aina kun koira koskettaa kyljellään tolppaa. Lisäksi kannattaa opettaa koira viemään dummy tai köysi tolpalle. Tästä on hyötyä uhrin ja veneen haussa.
Aluksi kannattaa lähettää koira suoraviivaisesti tolpalle, sitten vinosti ja vaikkapa lisätä häiriöitä. Vesitreeneissäkin voi treenata pelkkiä tolppia ja keskittyä vain tähän asiaan. Vedessä aallot, virtaus ja rannan muoto tuovat lisähaasteita. Usein käy niin, että jos yksi koira rantautuu väärään paikkaan, seuraavana suoritusvuorona oleva rantautuu samaan paikkaan. Etenkin hajuaistiin turvautuva koira toimii näin. Jos treeneissä on koira, jonka kanssa ei ole tarkoitus kisata, voi ei-kisaavaa koiraa käyttää häiriönä eli lähettää rantaan kauas tolpista. Näin saadaan koirat totutettua siihen, että hajujäljestä huolimatta suunnataan aina tolpalle.
Kokeissa koira ei saa poistua vapaana nauhalla merkityltä koealueelta. Jos koira tottuu saamaan palkan kun se on ylittänyt maalitolpat ja rantautuu, se oppii odottamaan kokeissakin ohjaajaa rantaviivassa eikä säntää etsimään palkkaa autolta tai liiterin takaa.

Kokeiden kompastuskivi: vienti

Vesinouto on yleensä noutajille helppo asia, ja koirat osaavat noutoliikkeet jo aloittaessaan lajin. Sen sijaan vienti tuottaa ongelmia ja aiheuttaa ohjaajalle harmaita hiuksia. Kokeessa koira alkaa sählätä kun pitäisi viedä tai villiintyy. Monelle koiralle suurin kynnys on uimaan lähteminen esine suussa.
Alokasluokassa vientiesine on oma, eli ohjaaja voi valita koiralleen mieluisimman vientiesineen. Sen sijaan avo-luokassa vientiesine arvotaan ja esine voi olla joko dummy, poiju tai pelastusliivit. Voittajaluokassa koira vie veneelle pitkän köyden. Kannattaakin opettaa koira viemään kaikkia näitä esineitä.  Jos koira ei ota esineitä luonnostaan suuhunsa, asiaa voi harjoitella esimerkiksi naksuttimen avulla.  Köyden suussa pitäminen on koiralle monesti vaikeaa. Hyvä tapa treenata sitä maalla on käyttää pitkää köyttää, joka raahaa koiran perässä. Tämä saattaa auttaa poijun kanssa myös. Vaihtoehtoisesti voi käyttää lyhyitä köydenpätkiä.
Kun koira ottaa esineen suuhunsa, koira lähetetään viemään esine vastaanottajalle. Aluksi kannattaa pitää välimatka lyhyenä.
Palautuksia ja irrotuksia voi harjoitella erikseen, ja kun koira osaa kaikki osa-alueet, liikesarja yhdistetään kokonaisuudeksi.

Mieti, mitä käskyjä aiot käyttää VEPEssä. Jos olet jo aloittanut, ja niin mieti, missä käskyissä on epäselvyyttä.
Treenit kannattaa aloittaa perustottelevaisuudella ja kontaktilla. Koirien kanssa voi tehdä pieniä pätkiä seuraamisia, paikalla oloja ja malttiharjoituksia. Hyvä malttiharjoitus on laittaa makupala koira eteen ja antaa koiran odottaa rauhassa. Kun koira on odottanut hetken rauhassa, voi antaa palkan koiralle. Vaihtelun vuoksi makupalan voi laittaa koiran taaksekin.
Maalitolpat kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman pian. Tolpat kannattaa laittaa lähelle toisiaan, jotta koirat hahmottaa ne paremmin.
Vientiä maalla voi vaikeuttaa tekemällä sen epätasaisella maalla, eli koira joutuu keskittymään askeliin sekä suussa kantamiseen samaan aikaan (kuten vedessäkin). Esimerkiksi voi hyödyntää mäkeä tai risukkoa.
”Kuivaharjoittelun” ei tarvitse rajoittua maalle, vaan matalikoita hyödyntämällä saa vesielementin mukaan nopeasti.



Julkaistu ainakin GR:n lehdessä ja blogissa: http://vainonk.vuodatus.net/lue/2013/04/kuivatreeni-juttu