keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Hajutesti Raisiossa


Ilmoitin Marvinin ja Nova hajutestiin 3.1.2017 Raisioon. Testi pidettiin Annan koirakoulun eli Vainuvoiman tiloissa. Ulpukka on melkein vieressä, joten pojat lähtivät uimaan samalla.

Hajutestiin otettiin 30 koiraa. Hajutesti on todella kiva tilaisuus. Aloitimme hiukan ennen kuutta ja koekirjat oli jaettu takaisin jo kahdeksalta. Saimme odotella vuoroamme lämpimässä ja pöydältä sai ottaa ilmaiseksi kahvia ja keksejä.

Kilpailukirja kuuluu nose work -yhdistyksen jäsenetuihin. Jäsenet saavat lisäksi hyväksytyn tuloksen tietokantaan. 

Laji sopii hyvin myös sellaisille koirille, jotka eivät tule toimeen muiden koirien kanssa.Testitilanteessa vain yksi koira on testitilassa ja reaktiivisille koirille voi laittaa keltaisen nauhan remmiin, jolloin muut koirakot eivät tule odotustiloissa liian lähelle.

Marvin oli numero 18 ja Marvin toimi upeasti. Käyttäytyi koko kokeen ajan asiallisesti ja fiksusti. Tutki totuttuun tapaansa koko alueen ja alkoi sitten poissulkea laatikoita. En odottanut tarpeeksi kauan, että ilmaisee, joten sanoin LÖYTÖ edellisellä laatikolla. Ilmaisi sitten oikean laatikon hienosti. Mokasin itse, mutta asia ei oikeastaan edes harmita, kun koira toimi niin hyvin. Testi on siitä kiva, että mokan jälkeen saa jatkaa ja tehdä hyvän treenin.

Laura ohjasi Novaa ja Nova läpäisi testin. Hienoa Laura ja Nova!! Novalla ei ole ilmaisu kunnossa, mutta Nova hyppäsi oikeaan laatikkoon. Läpäistystä hajutestistä huolimatta Nova ei ole valmis kokeisiin eli ilmaisu on kesken eikä Nova ole tehnyt ajoneuvoetsintää laisinkaan. En ole varma, alanko treenata Novaa kokeisiin. Oli kuitenkin kiva saada tulos tietokantaan.








Suosittelen lajia ja testejä ihan kaikille! Marvin toimi niin hyvin, että alan metsästää heti uutta testipaikkaa. Loimaalla on 1.3.2017, mutta koitan etsiä aikaisemman testin.

Ostin kakkostason hajun, ja alan opettaa sitä koirille hiljalleen.

Tietoa nose work -kokeista: http://www.noseworkfinland.com/wp-content/uploads/2015/11/NW-saannot-FIN.pdf

HAJUTESTI
  
Hajutestissä koirakko joko hyväksytään tai hylätään. Suorituksesta ei anneta pisteitä eikä määrätä virhepisteitä.

Hajutesti on laatikkoetsintä. Testi voidaan toteuttaa joko ulkona tai sisällä. Se koostuu kahdestatoista samanlaisesta suljetusta laatikosta, joiden välimatka on 120 cm. Laatikot voivat olla asetettuna yhteen tai kahteen riviin. Laatikoissa ei tulisi olla muita koiraa kiinnostavia hajuja. Kohdehaju on vain yhdessä laatikossa.

Hajutestissä koirakolla on paikalle tultuaan enintään kymmenen sekuntia aikaa ylittää merkitty lähtöviiva. Sen jälkeen koiralla on kolme minuuttia aikaa tunnistaa kohdehajun sisältävä laatikko.  
Koirakko saa kulkea edestakaisin niin monta kertaa kuin haluaa. Ohjaaja saa näyttää koiralle laatikoita, mutta ei koskea niihin. Ohjaaja sanoo ”löytö”, kun hän arvioi koiran löytäneen oikean laatikon. Jos testaaja vahvistaa, että löytö on oikea, ohjaaja saa palkita koiransa. Palkkio annetaan vähintään 20 cm etäisyydellä itse laatikosta.