lauantai 6. heinäkuuta 2019

Ihmisen ohjaaminen koiraharrastuksessa


Kuuntelin Nina Norringin nettiluennon ihmisten ohjaamisesta. Luento on siis Sporttirakin luento, ja pääsen bloggaajana kuuntelemaan luennot ilmaiseksi. Paljon asiaa oppimisesta, vuorovaikutuksesta, nykyaikaisesta oppimiskäsityksestä, tunteiden hallinnasta, ryhmädynamiikasta yms. 




Nykyään ns. rivikoulutukset ovat harvinaisia, sillä niiden pohjalla on vanhentunut oppimiskäsitys. Yksi seisoo muiden edessä ja kertoo mitä tehdään..... Ja rivikoulutuksilla tarkoitan nimenomaan niitä 80-luvun koulutuksia, joissa ei neuvottu ohjaajia, mutta kouluttaja seisoi edesssä ja sanoi "ISTU" ja kaikki laittoivat koirat istumaan, 

Luennolla on hyvä esimerkki siitä, mitä ihmisten päässä liikkuu, kun he tulevat ensimmäistä kertaa uuteen koulutuspaikkaan tai koulutukseen. Selkeä kirjallinen materiaali ja ohjeet alussa auttavat paljon.


Ensimmäinen mielikuva syntyy yleensä etänä ja sähköisesti. Tärkeitä on antaa mahdollisen selkeä ja rehellinen kuva koulutuksesta. Kenelle sopii, mitä pitää osata, mihin tähdätään jne. Aika lailla itsestäänselvyyksiä, mutta jos tuo osuus puuttuu tai menee pieleen, koulutuksen laatu yleensä kärsii.


Paras anti oli tavoitteiden asettaminen ja asioiden pilkkominen myös ihmisen tekemiseen.