Osallistuin keskiviikkoiltana Urjalassa pidettyyn Ilkka Hormilan luentoon. Iso kiitos järjestäjille eli Pirkanmaan Palveluskoiraharrastajille!
Olipa kiva treenitila ja meiltä ajaa 20 minuutissa. Toki Forssan palveluskoirien halli on suurempi ja hinta halvempi, kun olen jäsen.
http://ppkhry.fi/ppkh-areena/index.html
Luento kesti neljä tuntia ja asiaa tuli roppakaupalla ja hauskassa muodossa. Neljänkymmenen vuoden asiantuntemus alalta kuului ja näkyi kaikesta.
Itse olen tehnyt varsinaista hajutunnistusta todella vähän, mutta nose workiin tuli muutama hyvä idea. Ideana on palkata koiraa mahdollisimman läheltä hajua ja koiran pitäisi saada syödä hajussa. Olen itse mämmikoura ja koirakin sählä, joten hajulähteen lähellä palkkaaminen on haastavaa. Työkoirilla käytetään reiällistä ruokakuppia, jonka avulla koira syö hajulähteen päällä ja toisaalta ruokaa ei putoili sinne tänne. Ehdottomasti idea käyttöön.
Hajukuva kannattaa opettaa mahdollisimman puhtaalla hajulla, että koira oppii oikean hajukuvan. Esimerkiksi nose workissa opetettava eukalyptushydrolaatti ei sisällä eniten eukalyptysta, ja hydrolaatilla opetetut koirat eivät tunnista eukalysta. Toki lajin kannalta asialla ei sinällään ole väliä, ja hydrolaattien käyttö on turvallista. Toki kannattaa imeyttää hydrolaatti erilaisiin materiaaleihin, mutta näin on toimittukin omissa ja ohjatuissa treeneissä. Hormila kertoi, että koirat ovat oppineet etsimään huonekalutarroja, eivätkä e-hydrolaattia. Nose work on ennen kaikkea koiran aktviointilaji, ja kukaan ei kuole koulutusvirheiden vuoksi. Harvoin tulee tarvetta löytää puhdasta eukalyptusta metsästä tai pellolta. Jälkipuolelta oli paljon juttua, eli koirat oppivat liittämään metsän tai pellon hajun mukaan ja ovat ihmeissän, kun alusta vaihtuu. Hormila kertoikin asfalttilla jäljestämisestä alkuvaiheessa. Esimerkit olivat todella mielenkiintoisia, mutta tosiaan kirjaan nyt muistiin vain niitä asioita, joita voin hyödyntää itse heti. Nose Productin facesivulla on muuten testailua tuosta huonekalutarrasta: https://www.facebook.com/noseproduct/?fref=ts
Treenit olisi hyvä jakaa neljään osaan: 1. Kalibrointi eli koira saa kalibroida nenänsä treenitilan hajumaailmaan. 2. Varsinaiset treenit ja harjoitus (voi olla lyhytkin) 3. Siirtymä ja lopetusrituaalit eli jälkikoiralta otetaan valjaat pois, juotetaan ja viedään vaikka autoon (tauko) 4. loppuleikki. Leikkivaihe auttaa painamaan juuri opitun asian pitkäkestoiseen muistiin ja tätä vaihetta tutkitaan parhaillaan/on tutkittu juuri. (Tässä asiassa ei kannata luottaa muistiini, ideana tuo, mutta saatoin kirjatan epätarkasti ylös.)
Forssan seudun pelastuskoirilla onkin oikeaoppinen tapa päättää treenit koirien yhteiseen leikkitiuokioon, uittamiseen yms. Parasta olisi, jos ihminen leikkisi koiran kanssa. Ainakin Marvinille juuri tuo uittaminen oli paras mahdollinen yhdessä tekeminen.
Lisäksi oli juttua, että ensin tehdään helppo muistutusharjoitus, sitten uutta asiaa ja mahdollisia epäonnistumisia ja lopuksi helppo treeni, jossa koira onnistuu varmasti. Aika lailla normi treenikuvioita siis. Tosin mietin, että vesipelastuksessa tuo kaava ei useinkaan päde, välillä kyllä. Lisäksi Jan Counette rakentaa treenit juuri tuolle periaatteella.
Hormila tosiaan käyttää operantteja menetelmiä, pitää tiedettä hyvä renkinä, mutta huonona isäntänä. Luennolla oli juttua stressistä ja vaikutuksista terveyteen. Lisäksi jäi mieleen se, miten koiran ruumiinlämpö nousee haistelun aikana ja miksi koira palelluttaa hajuaistinsa kylmällä. Hormila panostaa perusteiden hyvään hallintaan, koemaisia ja oikeita etsimistilanteita simuloivia treenejä ei tarvita paljoakaan, vaan perusteiden treenaamista kuntoon.
Lisäksi oli juttua, miten nopeasti haju häviää (riippuu hajusta ja olosuhteista) ja Hormila ei arvosta ihmisiä, jotka kehuskelevat, miten vanhoja jälkiä heidän koiransa ajavat. Ideana olisi saada koira paikalle nopeasti, ei luoda väärää kuvaa siitä, että koirat voi kutsua paikalle viikkojen päästä.
Hormilalta tulee kirja maaliskuussa, ja ostan kirjan varmasti! Kannattaa lukea kirja, ilmeisesti 300 sivua täyttä asiaa.
https://kauppa.tietosanoma.fi/9789518846362
Hyviä linkkejä: http://taavintouhut.blogspot.fi/2017/03/ilkka-hormila-hajut-ja-tuoksut-johdatus.html
http://www.koirakouluvisio.com/artikkeleita/hajutunnistuskoira-rikosetsinnassa.html
Vainuvoiman sivuillakin on paljon hyviä artikkeleita: https://vainuvoima.fi/artikkelit/
Videoita ja vaikka mitä:
http://koirakoulu.fi/rauhoittuminen-matolle/
Tiina Silvennoinen antoi tällaisen sivuston, jonka kautta voi etsiä lisätietoja pitkäkestoiseen muistiin asioiden tallentamisesta. Itse en ole kaivellut tätä syvemmälle, mutta asia alkoi kiinnostaa Hormilan luennolla: http://www.companionanimalpsychology.com/2016/11/playtime-after-training-improves-dogs.html