torstai 23. maaliskuuta 2017

Ilmaisukurssi, 2. kerta


Moona-basset. Omistajan toinen koira on kurssilla ja Moona on projektikoirani. Vaikka Moona ei ole vielä opetellut ilmaisua, Moona on Suomen ensimmäinen basset, jolla on rallytokotulos. Omistaja toi koiran paikalle ennen ilmaisukurssin alkua ja tutustuimme toisiimme.


Tilanne oli äärettömän vaikea alkutreeneihin, sillä tallin hajumaailma on vahva, vieras kouluttaja, omistaja oli suhteellisen lähellä ja Teemu kuvasi. Tosin Moona ei häiriintynyt mistään muusta, kuin siitä, että pidin vahvisteita liian näkyville.


Alkukriteerit liittyivät kosketuskeppiin katsomiseen ja sitä kohti suuntaamiseen. Näitä toimintoja ei tarvinnut tehdä kuin muutama ja Moona koski jo kepin palloa. Omat reaktiot eivät olleet säädetty basset-tasolle, ja odotin liian nopeaa toimintaa. Annoin muutaman (turhan) rankun, sillä otin kosketuskepin pois, kun koiran toiminta oli niin hidasta. Koen toimineeni koiraa kohtaan väärin. Jatkossa maltan odottaa kauemmin.






Toisella kerralla (23.3.) paikalla oli neljä koiraa ja yksi kuunteluoppilas. Toisella nartulla oli juoksu, mutta juoksu ei häirinnyt uroksia ollenkaan. Lisäksi yksi hevonen oli sisällä, ja kritisoi asiaa kovaäänisesti. Koirat eivät välittäneet metelöinnistä laisinkaan. Samojedi Bondy jatkoi maahanmeno-ilmaisua. Bassetmiksi Myy oli sairaslomalla ja Myytä tuurasi Malla-basset. Malla opetteli ilmaisua. Elvira-pumi jatkoi epäsäännöllisellä vahvisteaikataululla kohteeseen koskemista. Nyt kohteena oli teesiivilä ja siivilä laitettiin esimerkiksi karsinan seinään tai varustelaatikkoon. Kesto oli selvästi lisääntynyt.


Marvin teki eri korkeudella olevien rasioiden ilmaisua. Marvin joutui miettimään, miten menee maahan karsinan vieressä. Ratkoi pulman ja vaikuttaa siltä, että ilmaisu alkaa olla valmis. Itse en havainnut mitään roskakäytöstä, eli ei raavi, heittele magneettia tai aloita sähellystä. Toiminnolle pidettiin ristijäiset, eli kirsun laittaminen hajulle nimettiin Näytä-nimiseksi toiminnoksi.


Hajulle palkkaamista.

Missäs tuoksuu?
Hyvä ja pitkäkestoinen kosketus.

Maahanmeno sujuu, mutta Marvin joutuu miettimään, miten asettelee jalat.


Torstaina kävin juoksuttamassa koiria Elonkierrossa. Poikien partio kestää 1,5 tuntia ja aika vierehtää nopeasti lenkillä. Kevät on selvästi alkanut, en liukastunut kertaakaan ja ehdin pois ennen kuin tuli pimeää.