lauantai 10. helmikuuta 2018

Toinen ja kolmas kerta

Toinen kerta 

Toisella kokoontumiskerralla aloitimme motoriikkatreeneillä eli ihmiset menivät parettain tötsille ja treenasimme ohjaajien motoriikkaa. Tavoitteena oli saada mahdollisimman monta vahvistetta heitettyä tötsään. Naksauta – ota vahviste taskusta – heitä vahviste tötsään. Harjoituksessa hyödynnetään kinesteettistä havaintokanavaa ja behavioristista oppimiskäsitystä. Parina toimiva tarkkailee, ettei käsi mene liian nopeasti taskuun, joten harjoituksessa oppii myös havainnoimaan toisen toimintaa. Lisäksi harjoitus on hauska ja rentouttavan alun jälkeen koirien kanssa työskentely sujui hyvin.

Koirien kanssa jatkettiin pahvilaatikoilla ja muovirasioilla. Tässä vaiheessa olisi kannattanut videoida, miten ohjaaja vahvistaa koiran toimintaa. Jokaisella on kuitenkin puhelimessa kamera ja kotitehtävänä olisi katsoa, miten toimii koiran kanssa. Lisäksi voisi tarkkailla, miten koira käyttäytyy hajulla. Tässä vaiheessa ohjaaja konstruoi opeteltavia asioita mielessään. Jatkossa annan tätä tehtävää varten kirjallisen materiaalin tai valmiin videon koiran elekielestä, nyt en tajunnut ohjata elekielen lukemista tarpeeksi ja videoinnin keksin liian myöhään.


Kolmas kerta 

Kolmannella kerralla aiheena oli ilmaisu. Kerroin, mitä ilmaisutapoja yleensä käytetään ja jokainen sai päättää, mitä ilmaisutapaa alkaa opettaa. Tässä hyödynnettiin auditiivista havaintokanavaa.

Koirille opetettiin ensin haluttu toiminto (maahanmeno tai kirsukosketus). Valtaosa valitsi maahanmenon ja osalla koirista maahanmeno ei ollut valmis toiminto. Käytimme alustaa apuna. Koska alusta oli asia uusi, laitoin illalla tämän videon sähköpostilla: https://youtu.be/2D95cQBgWeo . Kaikki olivat ennakkoon sanoneet, että koira osaa maahanmenon hyvin, mutta hallilla taito oli osalta koirista hävinnyt. Näin ollen videon olisi voinut lähettää jo ennen kolmatta kertaa näytille. Kirsukosketuksen opettamista kävin yhden osallistujan kansa läpi kuivatreeneillä. Havaintokanava oli kinesteettinen ja osin auditiivinen. Oppimiskäsitys oli behavioristinen, sillä annoin välittömästi palautetta, kun ohjaaja toimi oikein. Toki ohjaaja konstruoi opeteltavia asioita mielessään. Sain heti seuraavana päivänä viestejä, että alustatreeni oli niin kivaa, että sitä harjoitellaan nyt kotona.


Kolmannella kerralla puhuimme lopuksi hydrolaateista, sillä ohjaajat olivat tehneet NoseProductista yhteistilauksen. Olin aikaisemmin antanut osoitteen ja nyt luimme vielä yhdessä läpi Nose Work Finlandin kotisivuilla olevaa käsittelyohjetta: https://www.noseworkfinland.com/nose-work-finland/hajupuoti/kasittelyohje/ ja tiedotetta: https://www.noseworkfinland.com/wp-content/uploads/2017/04/Nose-Work-tiedote-hydrolaateista.pdf