lauantai 17. helmikuuta 2018

Liisa Tikan koulutustekniikan päivä ja aksailua

Viime sunnuntaina oli Liisa Tikan koulutustekniikan kurssi. Asiaa pohdiskeltiin ensin Valmennustapahtumat-ryhmässä, mutta päädyimme järjestämään tapahtuman Palveluskoirien kautta, jolloin halliajan sai valittua paremmin ja hintakin laski, kun emme joutuneet maksamaan "ei jäsenen" hintaa hallista.

Liisa on valtavan selkeä luennoitsija. Luennolla ei varsinaisesti tullut itselleni uutta asiaa ja videotkin olin jo nähnyt muuta kautta. Tykkään vaan kovasti selkeästä esityksestä ja kertaus on opintojen äiti. Uutena asiana tuli kognitiiviseen rajoittuneineisuuteen liittyvät asiat.

1) koiralle ei kannata asiaoiden opetteluvaiheessa sanoa sanaa samalla kun koira tekee toimintoja. Koira keskittyy tekemiseen eikä ihmisen puheisiin. Tieto oli itselleni uusi, vihjeen liittämisessä asioiden järjestystä on toki täytynyt miettiä.

2) Asia ei ole toki uusi, mutta huomiotava. Eli jos kouluttaa koiraa, ei kannata samalla höpöttää muiden kanssa. Lähinnä siis nyt oli puhetta siitä, että kun ihminen opettelee uutta asiaa, niin koulutusohjaajan on aivan turha mennä ohjeistamaan samalla.

Tästä oli toki muunkinlaisia esimerkkejä ja mietteitä treenien pituudesta ohjaajan kognitiota ajatellen.

Sain myös kivan noppaharjoituksen huomiokyvyn kehittämiseen ja samalla on helppo huomata, miten vaikeaa kriteerin äkillinen vaihtaminen on. Ehdottomasti jatkoon!

Varsinaiset koulutukset oli jaattu kolmeen ryhmään ja olin päässyt "hard core" -kouluttajien ryhmään. Ronille oli vaikeaa keksiä aihe, mutta valitsin aiheeksi Latin (Look at that). Lat on vireenhallintakurssiharjoitus, mutta  olin tehnyt treenin kerran myös Ronin kanssa, sillä puudelit rakastavat tuollaisia juttuja. Roni siis osasi homman ja näemmä vihjeen liittäminen oli onnistunut ja nyt sain yleistettyä asian. Teimme myös kaikkea muuta kikkailua, tauot matolla ja kerran vein autoon. Siirrot teit puserrattavasta tuubista. Pääsin ainakin lähelle treenikuplaa. Luennolla oli juttua treenikuplasta, eli asia ei ole uusi, mutta tuotu tietoisesti opeteltavaksi asiaksi pari vuotta sitten.

Roni oli aivan ihana ja keskittyy treeneissä vain minuun, treeneihin lasken tässä jo saapumisen halliin ja tauot.

Tältä pohjalta oli kiva mennä tiistaina aksaan. Roni oli aivan fantastinen! Tosin tykkäisi varmasti enemmän tokoilusta kuin aksasta, kun paras asia tuntuu olevan perusasento ja seuraaminen ja aksaesteiden jälkeen. Itse ole kovastikaan innostunut opettelemaan aksan ohjauskuvioita