sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Vireenhallintaa

Keskiviikkona alkoi kamala päänsärky, onneksi Burana vei pahimman kivun pois iltaan mennessä ja selvisin töistä lääkehumalassa työviikosta. Lauantainen vapaapäivä on mennyt peiton alla ja olin vielä viideltä yöpaidassa.
Ostin vireenhallinnan verkkokurssin ja voin suositella kurssia jo nyt. Selkeä materiaali ja paljon järkevää asiaa. Alkutreeninä on luopumisharjoittelua ja toiminnon nimeämistä. 

Ostin siis aktiivikoirien mielentiloihin liittyvän verkkokurssin, mutta teen ainakin jotain juttuja myös puudeleiden kanssa. Kurssilla opetellaan miten 
kiihkeän koiran mielentila puretaan hallitusti toimintaan ja koirasta saadaan kiihdyttävissä tilanteissa joka suuntaan leviävän purkauksen sijasta omistajaansa keskittyvä energinen tehopakkaus, joka oppii itse hallitsemaan omaa mielentilaansa.

Ennakkomateriaalit

Ennakkomateriaaliosiossa on puhetta liikunnan tarpeessa. Marvinilla on valtava liikunnan tarve, mutta juuri tällä hetkellä ainoa liikuntamuoto on pihailu. Toivottavasti jaksan ulkoilla jo ensi viikolla. Vetohommat olisivatkin kaikin tavoin mieluisia. Liikunta tuottaa sellaisia hormoneita, joiden avulla rauhoittuminen on mahdollista. 
Kuvassa Marvin nuorempana juoksemassa.


Nimenomaan kiihdyttävä leikki auttaa purkamaan tunnetiloja: itselläni on kokemusta siitä, että Marvin ottaa ruokaa suuhunsa, mutta sylkee sen pois. Tunnetila on väärä, kun ei pysty syömään ja toisaalta ruoka on ollut väärä vahviste. Nykyään pystyy syömään heti kun vien autoon ja häkkiin tauolle, nuorempana tämäkään ei välttämättä onnistunut. 

Aloitin treenaamaan luopumista (Jätä-käskyä) kaikkien koirien kanssa. Olen toki tehnyt luopumisia ennenkin, ja Marvinille ei tuota ongelmaa luopua Naturiksesta, itse asiassa Novalle ruuasta luopuminen oli vaikeinta. Ronille asia oli ennen kaikkea uusi leikki, jonka säännöt piti tajuta mahdollisimman nopeasti. En ole varma, onko toiminto nimetty kaikille koirille, joten tein myös nimeämistä. 

Seuraavaksi tein kaikkien kanssa lelusta luopumista. Puudeleilla oli kivaa ja Marvinilla superkivaa!! Luopuminen ei ole ongelma.

Sunnuntaina pihailin ensin kaikkien koirien kanssa kunnolla ja lähdin pelkän Marvinin kanssa kävelylle. Lunta on jonkin verran, joten etenkään pellolla ei ollut liukasta. Olen joskus aikaisemmin hankkinut itselleni vetovyön, joten laitoin vetovyön itselleni ja Marvinille valjaat. Varsinaiseen vetämiseen pitäisi välillä olla joustinpalalla varustettu hihna, mutta se on jossain välissä hävinnyt. Käytin siis joustamatonta liinaa. 

Vetämistä tuli pieniä pätkiä siellä täällä ja kävelimme pellolla ja kävelytiellä. Marvin ei välitä ihmistä tai koirista, koirattomia ihmisiä taisi tulla vastaan kaksi ja yksi koirallinen ihminen. Pellolla oli jäniksenpapanoita ja kunnon vetoa tuli, kun nenä vei hajujen perässä.

Kotiin tullessa leikin leluilla ja ilman leluja. Ruokapalkkaa en käyttänyt, koska homma pelitti leluilla ja siis paljon paremmin kuin olisi toiminut ruualla. Pallot olisivat parempia, mutta en löytänyt niitä nyt.  Toivottavasti osasin leikkiä oikein.Seuraavaksi leikin ilman leluja. Tosin maasta paljastui valkoinen dummy, mutta Marvin ei välittänyt siitä. Marvin nautti leikistä, erkanee välillä aika kauas, eli kuvaajan luo sekä lopussa lelujen luo. Lelut siis kuistilla. Tuota ilman leluja leikkimistä pitää vielä kehittää, lelut sisälle eikä kuvaavaa paikalle.


Sisälle mennessä joi ja nukahti samantien.