perjantai 4. tammikuuta 2019

No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle, ja treenataankos myös vepeä....

Sporttirakin versio


PetBrosin koirauimalassa treenattiin vesipelastusta välipäivinä 
No, onkos tullut kesä nyt talven keskelle, ja treenataankos myös vepeä.... 

Vesipelastuksessa treeni- ja koekausi ovat poikkeuksellisen lyhyitä muihin lajeihin verrattuna. Vaikka liikkeiden osien vahvistaminen ja liikkeitä tukevien asioiden treenaaminen on äärimmäisen tärkeää, pitää treenata myös kokonaisia koemaisia suorituksia. Lyhyen kauden vuoksi joku koira on aina menossa kokeisiin seuraavalla viikolla tai tulevana viikonloppuna, joten treeneissä tulee helposti tehtyä kaikille koirille vain koeliikkeitä. Onneksi koekautta voi pidentää koirauimalassa.  
Nurmijärvellä sijaitseva PetBros järjesti joulukuun lopussa vesipelastustreenit. PetBrosilla on säännölliset treenit joka maanantai ja joka toinen perjantai. Varsinaiset treenit kestävät viisitoista minuuttia ja sen jälkeen koira pääsee vielä polskimaan pikku altaaseen.  
Uimalassa ei voi treenata kaikkia liikkeitä, mutta liikkeiden osien ja liikkeitä tukevia asioiden tehoharjoittelu onnistuu paremmin kuin hyvin.  Treenit sopivat koirille, jotka osaavat uida ja liikkua trampilta altaaseen ja altaasta pois. 
Uimalassa voidaan treenata esimerkiksi seuraavia asioita: 
esineen vienti veneeseen/laidalle  
 - veneen haku 
- pelastusrenkaan vienti veneeseen/laidalle  
- pelastusrenkaan vienti hukkuvalle 
 - hukkuvan pelastus 
 - maalitolppien väliin tuleminen 
- koiran huomion saaminen vedessä  
 - veneestä hyppy. 

Kuva uimalahyppy 
Veneestä hypyn opettelua. Kokeissa veneestä hyppyjä on kaikissa luokissa. Lisäksi ylemmissä luokissa ohjaaja lähettää koiran veneestä ja jää itse veneeseen. Hypyn on oltava varma ja mieluisa asia. Hyppymatto suojaa venettä ja estää liukastumisia. Kokeissa voidaan käyttää hyppymattoa tai olla käyttämättä.  

Kuva uimalavienti 
Vienti on useimmalla koiralle vaikein liike. Viennin ja sen osien harjoittelu onnistuu hyvin altaallakin. 

Kuva uimalavene 
Kuva uimalavene2 
Altaassa pystyy harjoittelemaan vaikkapa veneen hakua.  

Oma kokemus 
Itselläni on Nurmijärvelle puolentoista tunnin ajomatka, joten viikoittaiset treenit eivät onnistu, mutta joululomalla oli kiva osallistua yksittäiseen treenipäivään oman kultaisennoutajani kanssa. Vesipelastus tarkoittaa yleensä varusteiden kasaamista ja siirtämistä, joten oli ihana mennä ns. valmiiseen pöytäänLisäksi treeneissä menee yleensä kolmisen tuntia, uimalassa pystyin keskittymään vain omaan koiraan ja sen suorituksiin.  
Valitsin aiheeksi hukkuvan kiertämisen ja renkaalla pelastamisen sekä pitkän köyden viennin. Olen usein hukkuvana omissa treeneissä, joten otin kaiken hyödyn vieraasta hukkuvasta. Lisäksi viennissä esineen vastaanottaja pystyy keskittymään hyvin esineen vastaanottamiseen altaan laidalla. Tukeva seisomisasento helpottaa vastaanottajan työtä, kun vene ei liiku tai keiku alla.  


Suvin ja Miinan treenivideot 
Suvi Nikkilän Miina treenaa hukkuvan pelastamista valjaiden avulla. Miina kiertää hukkuvan ja hukkuva tarttuu valjaissa olevaan lenkkiin kiinni. Kokeissa alokasluokassa ja avoimessa luokassa koira voi pelastaa hukkuvan joko valjailla tai dummyn avulla. Koiran ei tarvitse kiertää hukkuvaa, mutta kierron aikana hukkuvan on helpompi tarttua kiinni valjaiden lenkistä. 
Suvi Nikkilän Miina vie pelastusrengasta. Vastaanottaja seisoo altaan ulkopuolella ja ottaa renkaan vastaan. Kokeissa pelastusrengas viedään avoimessa luokassa veneelle. 
Lisätietoja: 
 PETBROS WELLNESS CENTERIN vepeosio  http://www.petbros.fi/vepe.html