keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Nosea seinällä ja kulmalla

Olen ollut viimeksi maaliskuussa ohjatuissa nose-treeneissä, joten oli luksusta päästä nyt treenaamaan. Tosin testasin viikonloppuna, mitä hajuja olen opettanut.

Nyt siis seinätreeniä eri korkeuksilla, ensin ilman kulmaa ja sitten kulman kanssa. Marvin oli liekeissä ja osasi homman, mutta pitää ehdottomasti treenata pystysuoria pintoja ja kulmia. Kulmat ovat hyvä pohja ajoneuvoihin.


Seinän avulla on helppo opettaa eri korkeuksia ja sitä, ettei haju ole aina näkyvässä kohteessa. Kulma luo pohjan ajoneuvoetsintään. Kannattaa pitää rintamasuunta seinään päin ja aloittaa niin, että koira on lähellä seinää. Toki koiralle pitää antaa työrauha. Kulma kannattaa ennakoida ja edetä kulmaan ennen koiraa ja kääntyä 90 asteen kulmassa.



Lisäksi oli puhetta hajujen lisäämisestä eli yleensä koirat oppivat uudet hajut helposti ja hetkessä, mutta ei kannata tehdä, niin laittaa koiran etsimään alueelle, jossa on sellaista hajua, jota se ei ole vielä treenannut. Koira kyllä löytää ja ilmaisee uuden hajun, mutta alkaa ilmaista myös kaikkea muuta "ei ympäristöön" kuuluvaa hajua ja kokeissa ylemmissä luokissa on häiriöhajuina mausteita. Tuolla tekniikalla opetetut koirat ilmaisevat myös häiriöhajut.