lauantai 7. heinäkuuta 2018

Pakkaamista ja pikku puuhasteluaTeemu lähtee perjantaina partioleirilä. Varustelistalla lukee VILLASUKAT. Mahtaako villakoira kelvata sukkien sijaan?


Olimme maanantaina vesipelastustreeneissä, kun "oikeana" päivänä on Ninan vientitreenit ja en halua käyttää etua kahta kertaa. Marvin teki kevyitä pallon hakuja veneestä, mutta kotona nukahti heti ja haki pehmeän alustan.

Tiistai

Pihaa raivattu lisää eli vaahtera kaadettu kokonaan ja yhdeltä sivustalta poistettu pikku pensaita.
Tällä hetkellä kaikki kukkivat ovat valkoisia.
Kävin tiistaina  tutustumassa Toisto-metodiin Turun Me-talolla. Tuokio kestää tunnin ja jokaisella kerralla on eri kielenkäyttötilanne. Tuokioita voi ohjaaja lyhyen koulutuksen käynyt kieliopas. Koulutettu kieliopas veti tuokion, ja toimin avustajana. Jokaista tuokiota varten on valmis käsikirjoitus, kuvasto ja näytevideot. Toisto-metodi on kehitetty turvapaikanhakijoiden suomen kielenopetusta varten. Lisää Toisto-metodista: http://suomenkielisanootervetuloa.fi/metodi/

Olin ensimmäisen kerran paikalla 3.7.2018, jolloin toiminta alkoi Turussa. 00 tunnin aiheena on Kuka Sinä olet? Mitä Sinä puhut?.
 OPISKELTAVA SANASTO JA RAKENTEET: minä olen sinä olet hän on minä puhun suomea/englantia/espanjaa/ kurdia/arabiaa/jne.
Materiaalit ovat todella selkeitä ja valmiin käsikirjoituksen mukaan on helppo edetä.
Koska kyseessä oli ensimmäinen kerta, suurin jännitys oli, saapuuko kukaan paikalle.  Pelko oli onneksi turha, sillä lähellä sijaitsevaan vastaanottokeskukseen oli lähetetty mainos ja sieltä tulikin osallistujia. Valtaosa puhui englantia, joten saimme kartoitettua lähtötasoa. Muutama oli saapunut Suomeen viikko sitten. Ensimmäisen kerran sisältö siis sopi kohderyhmän tarpeisiin hyvin. Yksi osallistujista oli asunut Suomessa jo kaksi vuotta ja siivosi kesällä Ruotsin laivoja. Vaikka tuokion sisältö ei lisännyt hänen kielitaitoaan, hän sanoi, että haluaisi käydä ryhmässä useammin kuin kerran viikossa ja tuokio oli mukava.

Parasta oli osallistujien vapautuminen tuokion kuluessa sekä ympyrässä istuminen. Muutama kirjoitti koko ajan muistiinpanoja, sillä emme tajunneet sanoa, että jaamme lopuksi opiskelumonisteen  (http://suomenkielisanootervetuloa.fi/wp-content/uploads/2017/06/00-Sanastomoniste.pdf.)
Teemu testasi tänään Ronin kanssa Huippukoiran hallia. Tekivät erilaisia seuraamispätkiä, alustalla oloa, kiertoja, hyppyä ja muuta kivaa. http://www.irokon.net/huippukoira/etusivu.htm

Vein Teemun ja Tomaksen leirille tai oikeastaan lähtöpaikalle. Kahdeksan päivän reissu maksaa 150 euroa ja sisältää vielä laivalla aamiaisen ja aterian. Ei paha hinta!Kuva: Jokioisten Korvenkävijät