lauantai 10. helmikuuta 2018

Neljäs kerta 

Olin ollut samalla viikolla Hormilan luennolla ja keskustelimme luennosta, tämä vei aikaa ja suuntasi ajatuksia pois varsinaisesta aiheesta. Aloitimme treenit niin, että jokainen sai haistaa lasipurkissa ollutta pötsiä. Pointtina oli osoittaa, että jos ensikosketus hajuun on epämiellyttävä, kyseistä hajua ei halua etsiä. Havaintoesitys oli vakuuttava!

Neljännellä kerralla on aiheena vihjeen liittäminen. Jo edellisenä kertana oli kovasti kyselty, mitä sanaa kannattaa käyttää. Laadin yksisivuisen monisteen, jossa on vihjeen liittämisen vaiheet. Moniste liitteenä (liite 3). Monisteen kuvissa Marvin on erilaisilla piiloilla ilmaisemassa. Kuvien kautta keskustelimme, miten eri ilmaisutavat toimivat, vaikka jos piilo onkin linja-auton selkänojalla. Koin hallin sisääntulotilan hyvänä paikkana käydä asioita teoriassa läpi: ihmiset seisoivat lähellä toisiaan eikä kukaan jäänyt piiloon tai paitsioon. Olimme tavallaan dialogiringissä ja toisen ajatuksien kuunteleminen sujui luonnostaan. Dialogiringissä osallistujat istuvat tuoleilla niin, että kaikki näkevät toisensa esteettä ja jokaisen ajatuksia arvostetaan.

Harjoittelimme käytännössä vihjeen liittämisen vaiheita niiden koirien kanssa, jotka osasivat jo etsiä hyvin ja ilmaisukin on suhteellisen hyvä. Kotitreenien ansioista koirien edistyminen oli huimaa! Vihjeen liittäminen tuntui ilmeisesti ajatuksena oudolta tai sitten neuvoin huonosti. Tämän asian läpikäymiseen täytyy jatkossa varata enemmän aikaa tai pohjustaa paremmin tai unohtaa alkeiskurssilta kokonaan. Opetusvideo toimisi varmasti parhaiten. Ohjaajien oli vaikea hahmottaa, missä vaiheessa vihje sanotaan (mikä on kun tekee tai mikä on ennen kuin tekee). Tärkein asia tuntui olevan hyvän sanan keksiminen.

Viides kerta 

Viidennellä eli viimeisellä kerralla teimme mahdollisimman paljon etsintöjä niin laatikoilla kuin sisätilaetsintää jäljitellen. Kuvasin koiria ja kahden koiran kuvat ovat kannessa. Kaikki koirat osaavat etsiä hajun ja melkein kaikki ilmaisevat hyvin. Lisäksi puhuimme häiriöistä ja mitä häiriöitä kotitreeneihin voisi ottaa mukaan (mausteet, eri eläinten karvat, liike).

Viimeisen kierroksen harjoituksen jokainen sai keksiä, tavoitteena oli saada koiralle ja ohjaajalle mahdollisimman mukava fiilis koko kurssista. Lähetin kaikille vielä sähköpostilla kuvat. Kaikki kuittasivat saaneensa kuvat, kiittivät kurssista ja Facebookissa olevat jakoivat kuvia ja kehuivat lajia. Ainakin laji sai hyvää mainostusta.