keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Mistä on hyvät vesipelastuskoirat tehty?Mistä on hyvät vesipelastuskoirat tehty?


Vesipelastus on newfoundlandinkoirien ja landseerien rodunomainen koe. Kostean hauska kesälaji sopii räpyläjättien lisäksi myös muille roduille. Kokeisiin saa osallistua kaiken rotuisten rekisteröityjen koirien kanssa, mutta muiden kuin newfoundlandinkoirien ja landseerien on ensin läpäistävä soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskoe vastaa alokasluokan koetta, ja soveltuvuuskokeesta on saatava vähintään 65 pistettä, jotta voi siirtyä alokasluokkaan. Soveltuvuuskoetta saa yrittää kolme kerta.
Vedessä työskentely on raskasta ja vesipelastuksessa koira tuo rantaan veneen tai hukkuvaa esittävän ihmisen. Laji ei siis sovellu kaikkein pienimmelle koirilla, vaan koiran on oltava vähintään keskikokoinen. Ehdoton edellytys on rakkaus veteen ja siellä työskentelyyn. Melkein kaikki liikkeet perustuvat tavalla tai toisella noutoon, joten koiran on pidettävä esineitä suussa eikä taistelutahdostakaan ole haittaa.
Newfoundlandinkoiria ja landseereita rekisteröidään suhteellisen vähän, mutta rekisteröintimäärään nähden vesipelastuskokeissa käy eniten koiria, joille laji on nimenomaan rodunomainen koemuoto. Tämän vuoden Sm-kokeissa oli kaksi landseeria, ja Jore-landseer on vuoden 2017 SM2. Newfoundlandikoiria Sm-kokeessa oli yksi ja Mosse lunasti itselleen viidennen sijan.

Rotu                                    Koekäynnit   Voi-luokan koekäynnit       Rekisteröinnit vuonna 2016
Newfoundlandinkoira         127 tulosta     32 tulosta                                                  139
Landseer                             110 tulosta     43 tulosta                                                  76

Kun tärkeimpänä kriteeri on rakkaus veteen ja noutamiseen, ei ole ihme, että useimmissa kokeissa on noutajia. Rekisteröintimäärältään suurilukuiset noutajat (labradorinnoutaja ja kultainennoutaja) käyvät eniten vepekokeissa. Tämän vuoden Sm-kokeissa oli kolme labradorinnoutajaa ja Namu voitti SM-kisan jo toisen kerran. Kultaisianoutajia oli kaksi ja Kero jäi nipinnapin mitalikolmikon ulkopuolelle ja sijoittui neljänneksi.
Lisäksi kokeissa nähdään usein novascotiannoutajia ja sileäkarvaisia noutajia. Lisäksi kiharakarvaisia noutajia chesapeakelahdennoutajia näkee satunnaisesti kokeista.

Rotu                                    Koekäynnit   Voi-luokan koekäynnit       Rekisteröinnit vuonna 2016
                     
Labradorinnoutaja              245 tulosta     62 tulosta                            2032
Kultainennoutaja                 179 tulosta     54 tulosta                            1196
Novascotiannoutaja            26 tulosta       5 tulosta                              246
Sileäkarvainen noutaja       22 tulosta       10 tulosta                            226


Keskikokoiset tai sitä suuremmat paimenkoirat ja/tai palveluskoirat ovat oivia vesipelastuskoiria. Esimerkiksi rottweilerit, saksanpaimenkoirat, bordercolliet, australianpaimenkoirat, suursnautserit, berninpaimenkoirat, beaucenpaimenkoirat, belgianpaimenkoirat, valkoisetpaimenkoirat ja hovawart ovat valioituneet lajissa.  
Tänä kesänä valioitui ensimmäinen tanskandoggi, vaikka rotu ei olekaan tavallisin näky kokeissa. Lisäksi alemmissa luokissa rotukirjo on laajempi: omaperäisin osallistuja lienee basset!
Lajia voi harrastaa myös vähemmän tavoitteellisesti ja rennolla otteella. Tärkein tekijä on omistaja: omistaja ei saa pelätä kastumista, soutamista, veneiden kantamista tai hukkuvana toimimista. Lajin harrastaminen vaatii sitoutumista: kuka tuo varusteet rantaan, kuka kuivattaa tavarat, veneiden kantaminen vaatii monta kättä tai kuka pukeutuu kuivapukuun ja pulahtaa aallokkoon sateessa? Onneksi laji vie mukaansa, ja keväällä kaikki odottavat jäiden sulamista!

https://sporttirakki.fi/2017/09/06/mista-hyvat-vesipelastuskoirat-tehty/