tiistai 20. kesäkuuta 2017

Merjan treenit Loimaalla

Haaveena oli tänäkin kesänä osallistuja jonkin ulkomaalaisen kouluttajan vepetreeneihin, mutta heinäkuu on niin täysi tuomaroinneista, etten voi ajatellakaan muuta vepeen liittyvää. Onneksi Merja tuli kouluttamaan meitä treeneihin. Sää suosi ja valitsin aiheeksi kaikkea erilaista eli esineiden etsimistä veneestä, veneen alta ja kaikkea yhdessä tekemistä.

Tarkoitus oli kuunnella ja seurata kaikkien treenejä tarkalla korvalla, mutta osa asioista meni ohi muuten vain ja osa kun vaihdoin vaatteita ja hain omaa koiraa. Jos ymmärsin jonkin asian väärin tai sanallistin sen väärin, vastuu on minun eikä Merjan. Omissa käsissä oli vesikelloja viikonlopun soutamisesta, joten jääväsin itseni soutuhommista.... Samoin vastuu on  minun, jos ymmärsin/kirjasin jotain väärin ohjaajien toiveista.


Merjan kertoi ajatuksiaan lajista ja treenaamisesta. Missään muussa lajissa treenikausi ei ole yhtä lyhyt kuin vesipelastuksesta ja esimerkiksi tokon ja pk-lajien harrastajat treenaavat liikkeiden osia miltei päivittäin. Sen sijaan kokonaisia koeliikkeitä tehdään harvoin. Vepessä on toki erilaisia treenikulttuureita eli jossain kerhoissa treenataan monipuolisesti, joissain treenataan vain ja ainoastaan koeliikkeitä ja niitä nimenomaan koemaisesti. Laji itsessään on helppo: koiran pitää uida ja ottaa esineitä suuhun. Sen sijaan suomalaiset koesäännöt vaikeuttavat hommaa, eli ohjaajan ja avustajien pitää olla puhumattomia ja liikkumattomia. Treeneissä saa kehua ja kannustaa koiraa, toki koira pitää opetta toimimaan myös robotti-ihmisten kanssa. Saimme paljon vinkkejä juhannustreeneihin! Merja kehoitti käyttämään "hyvin menee, jatka samaa rataa" -signaalin. Asiaa voi opettaa niin, että heittää koiralle pallon ja kehuu, kun koira ui palloa kohti. Koira tuskin lopettaa palloa menoa vaikka sitä kehutaankin.

Uuno 

Uuno on jo valio ja saanut SM-kisoissakin hopeaa. Nyt haluttiin lisää vauhtia köyden vietiin ja toiveena oli vaikeuttaa liikettä eli antaa koiralle uutta pähkäiltävää. Ohjaaja oli tehnyt jo monenmoisia vaikeutuksia liikkeeseen. Merja ehdotti, että veneessä on monta vastaanottajaa ja koira joutuu miettimään kenelle vie köyden.


Kahden renkaan vientiä. Kuva: Anniina Kreula

Lisäksi Merja ehdotti, että Uuno tekee jatkossa aina jonkin uuden liikkeen. Muu ryhmä saa keksiä, mikä uusi liike on sillä kertaa. Videolla Uuno vie esineitä veneiden välillä ja lopulta vetää veneen rantaan vetoköydestä.


Toisella kierroksella Uuno kertasi hukkuvan kiertämisestä. Hukkuva oli aina eri asennoissa ja liikettä vaikeutettiin siten. Lisäksi vene oli välillä miltei kiinni hukkuvassa. Ohjaaja kertoi, että Uuno on todella ohjattava koira niin maalla kuin vedessäkin ja nauttii siitä, kun tekee asioita ohjauksen mukaan ja haluaa miettiä asioita.
Omasta mielestäni renkaalla (ja valjailla) pelastaminen on todella kiva liike. Hukkuvan on helppo matkata rantaan renkaan kyydissä!

Helmi

Helmi on jo aikaisemmin aloittanut vientitreenit. Kyseessä on nuori koira, joka on vepeuran alussa. Ohjaaja halusi ajatuksia palkkaamiseen. Olikin juttua, että Helmi on järkevä ja rauhallinen koira, mutta kun pääsee tekemään, vauhtiakin löytyy.Treeneissä päästiin jo siihen, että Helmi vie vieraalle, kun joutuu uimaan pienen matkan.

Bertta

Bertta kisaa voittajaluokassa ja Bertan kanssa tehtiin harjoituksia, joissa koira ottaa kiinni köyden päästä eikä ihan veneen vieressä olevasta kohdasta. Köydessä oli maalarinteippiä merkkinä siitä, että tästä kohdasta ei oteta kiinni ja päässä solmu. Koira haki ensin venettä niin että lähti maalta.
 Seuraavassa vaiheessa koira lähti veneestä kuten koeliikkeessäkin. Toki etäisyys oli pienempi, mutta ideana oli saada koira lähestymään köyttä eri kulmasta.


Oikeasta kohdasta köyttä tarttumista voi opetella ilman venettäkin. Toisessa päässä on hyvä olla kuitenkin jokin esine (ilmapatja yms). Tärkeää on opettaa koiralle, mitä sen halutaan tekevän ja jollain lailla autettava siinä, mistä kohdasta köyttä kannattaa ottaa kiinni. Jos koira ottaa ihan veneen luota kiinni, voi olla, ettei venettä saa liikkeelle tai vaikka saakin, suunta hukkuu.

Toisena aiheena Bertta treenasi hukkuvan kiertämistä. Hukkuva vaihteli rintamasuuntaansa.
 Vene oli lähellä, kun opeteltiin oikean valinnan tekemistä.Ronja

Ronjan kanssa tehtiin maalitolppien väliin tulotreenejä. Lyhyitä matkoja ja paljon toistoja.Lisäksi Ronja kertaili pelastusrenkaan vientiä.
 Ihana Ronja! Kuva: Anniina Kreula

Yhdessä! Kuva: Anniina Kreula

Siiri

Siiri kertaili vientiä.Pelastusrenkaan vientiä


Armas

Armas treenasi vientiä.

Noita

Valitettavasti en nähnyt Noidan treenejä, sillä hain niiden aikana Marvinia autosta. Aiheena kuitenkin hukkuvan pelastus.

 Kuva: Anniina Kreula

Merja kehui treenirantaa ja koiriamme. Koirista näki, että niitä on treenattu monipuolisesti. Treeni-ilta oli todella antoisa ja kaikilta osallisilta on tullut siitä positiivista palautetta. Paikalla oli kahdeksan osallistujaa ja lopettelimme yhdeksän maissa. Normitreenit loppuvat hiukan aikaisemmin, sillä ryhmissä on paikka kahdeksalle koiralle, mutta kaikki eivät ole aina paikalla. Kauniilla säällä, hyvässä seurassa ja hyvissä treeneissä viihtyy tuon reilun kolmen tunnin setinkin :) Nautimme Noidan soven läpäisyn johdosta herkkuja: kiitos Susanna!

Mainostan samalla Bettinan kirjaa. Minulla on kirjoja kaksi, joten toista saa lainata.Ja tästä saa katsoa erilaisia liikkeitä.