lauantai 8. huhtikuuta 2017

Keston lisääminen


Keston lisääminenTehtävä: Koira pitää esinettä suussa. Esineen suussa pitämistä vahvistetaan epäsäännöllisen vahvisteaikataulun mukaisesti.Tehtävän kuvaus: Koira pitää köyttä/esinettä suussa yhä kauemmin. Lopullinen tavoite on, että koira ui veneelle ja vieras ottaa köyden vastaan. Vene voi liikkua esimerkiksi, jos tuulee. Lopullista tavoiteaikaa on vaikea määritellä. Tähtään nyt minuuttiin, sillä kestoa pitäisi saada opetettua enemmän, kuin kokeissa tarvitaan.

Huomioitavaa: Kyseessä vanhan koulutusvirheen korjaaminen, korjausoperaatio aloitettu aikaisemmin, mutta etenemistä tapahtunut vasta, kun luin, miten kestoa opetaan oikeaoppisesti.

Tarvikkeet:

1. Naksutin (toiminnon kertausvaiheessa ja yleistämisvaiheessa sekä ärsykekontrollin opetusvaiheessa, ei käytetä enää, kun lisätään kestoa)

2. Helposti nieltäviä vahvisteita (Naturis-potkoa pilkottuna)

3. Ajanottokello

4. Sählä noutajaKoulutuksen eteneminen:

1. Toiminnan kertaaminen

2. Toiminnan yleistäminen, toimintoa tehdään kolmessa eri paikassa. Häiriöitä tulee pakosta

mukaan samalla.

3. Ärsykekontrollin 1. taso. Ennen kuin kestoa tai etäisyyttä aletaan lisätä, toiminto pitäisi olla

ärsykekontrollin 1. tasolla.

Taso 1. Eläin tekee vihjeestä toiminnon X eli reagoi vihjeeseen oikealla tavalla. Ärsykekontrollia voidaan alkaa kouluttaa, kun toiminto on valmis ja onnistumisprosentti 95 prosenttia.

4. Keston kouluttaminen/toteaminen. Ennen kuin kestoa tai etäisyyttä aletaan lisätä, toiminto pitäisi

olla ärsykekontrollin 1 tasolla. Lisaksi toiminnossa pitäisi olla jo hieman kestoa ja häiriöitä ennen

kuin siihen lisätään pidempää kestoa. Jos halutaan lisättä etäisyyttä, toiminnolla pitäisi olla jo melko

hyvä kestopohja ja siihen pitäisi olla lisätty häiriöitä.

5. Keston lisääminen epäsäännöllisen vahvisteaikataulun mukaan (Vaihtelevien vahvisteaikataulujen perusidea on, että kestoa kasvatetaan vähitellen ja koko ajan, mutta kuitenkin välillä koiraa palkitaan myös hyvin lyhyistäkin suorituksista. Näiden helppojen onnistumisten avulla koira jaksaa motivoitua paremmin myös pidempikestoisiin suorituksiin.)

Kohdat 1. – 4. tehty aikaisemmin.
Esimerkiksi yleistämistä tein kesällä tavoitteellisesti.

Joululomalla treenasin pitkäkestoista kosketusta ruokahäiriön avulla.

Paikka: Eteinen                                                        Aika: lauantai 8.4.2017 iltapäiväKoulutuksen tavoite: Keston lisääminen epäsäännöllisen vahvisteaikataulun mukaan (Vaihtelevien vahvisteaikataulujen perusidea on, että kestoa kasvatetaan vähitellen ja koko ajan, mutta kuitenkin välillä koiraa palkitaan myös hyvin lyhyistäkin suorituksista. Näiden helppojen onnistumisten avulla koira jaksaa motivoitua paremmin myös pidempikestoisiin suorituksiin.)

1. Koira pitää esinettä suussa ja saa vahvisteen epäsäännöllisin väliajoin. Sarja: 1, 2, 3, 2, 1. Katson ajat kellosta. Teen sarjat kahdesti.Onnistuminen:  1 1 1 1 1                                                                        Onnistuminen:  1 1 1 1 1Huom! Koira ei pudottanut esinettä eikä sählännyt. Olisin voinut nostaa kriteeriä, mutta toistin saman, sillä pienikin vakioidun ajan ylitys saa sähläyksen alulleen. En tiedä, missä kipupiste on. Noin lyhyet ajat itselle hankalia.

Uusi sarja:

Onnistuminen:  1 1 1 1 1                                                                        Onnistuminen:  1 1 1 1 1Paikka: Eteinen                                                        Aika: lauantai 8.4.2017 päivä


1. Koira pitää esinettä suussa ja saa vahvisteen epäsäännöllisin väliajoin. Sarja: 2, 4, 6, 4, 2. Katson ajat kellosta. Teen sarjat kahdesti.Onnistuminen:        11111                                                         Onnistuminen:  111111Huom! Koira ei pudottanut esinettä eikä sählännyt. Olisin voinut nostaa kriteeriä, mutta toistin saman, sillä pienikin vakioidun ajan ylitys saa sähläyksen alulleen. En tiedä, missä kipupiste on.

Uusi sarja:

Onnistuminen:  1 1 1 1 1                                                                        Onnistuminen:  1 1 1 1 1


Paikka: Eteinen                                                        Aika:  sunnuntai 9.4.2017 aamu
Testasin eri aikasarjoja, eilen aloitin tosi pienillä. Kipupiste on 12 sekunnin paikkeilla. Toimin siis 11, 12, 13, 11, 12 ja 1 sarjoilla neljä eri kertaa. Jatkan saman sarjan kanssa. Kun tuosta pääsee yli, sen jälkeen pitää esinettä rauhallisena suussa. 12 sekuntia on siis vakioitunut aika. Olen tarkkana, etten vakioi mitään uutta aikaa.