perjantai 14. huhtikuuta 2017

Käytösketjun kouluttaminen

AgilityStart-kurssilta tuli kotiläksyksi kaksi erilaista ketjuttamista. Raportoin siis niistä, tosin en ole tehnyt näistä toiminnoista koulutussuunnitelmia tai liittänyt vihjeitä toimintoihin.


1. Pullo

Ideana on opettaa koira kaatamaan kaksi pulloa. Vasta jälkimmäisestä saa kaadosta saa palkkion. Kahden asian ketjuttamista tarvitaan Bermudan kolmio -harjoitukseen.

Olen tehnyt paljon kohteeseen koskemista eli en raportoi nyt sen kummemmin koskemisen opettamista (esim.  kosketuskeppiin koskemisen olen raportoinut).

Aika ti 11.4.2017      Paikka Loimaan halli, aksakurssi      Koira Roni


Aloitin treenit yhden pullon kaatamisella. Pullo oli lattialla, ja naksautin kun Roni koski pulloa. Vahviste pullon päältä. Kosketukset alkoivat voimistua ja pullo kaatui. Tein viiden sarjoissa treeniä. Onnistumisprosentti 100.

Pääsiäisloma alkoi torstai iltapäivällä. Lenkki jäi lyhyeksi, joten illan viihdykettä oli pullojen kaataminen.Aika  13.4.2017      Paikka Koti, eteinen          Koira Roni


Aloitin treenit yhden pullon kaatamisella. Pullo oli lattialla, ja naksautin kun Roni koski pulloa. Vahviste pullon päältä. Kosketukset alkoivat voimistua ja pullo kaatui.

Kun yhden pullon kaataminen oli sujuvaa, en antanut yhden kaatamisesta vahvistetta vaan laitoin toisen pullon lattialle, kun ensimmäinen kaatui. Roni ymmärsi idean nopeasti. Tosin olen tehnyt samaa treeniä joskus aikaisemmin, tosin silloin laitoin kummatkin pullot valmiiksi lattialle. Kurssilla tuli tosiaan ohje, että harjoitus on helpompi yksi pullo kerrallaan.

Aika  13.4.2017      Paikka Koti, eteinen          Koira Marvin


Aloitin treenit yhden pullon kaatamisella. Pullo oli lattialla, ja naksautin kun Marvin koski pulloa, pullo kaatui jo alussa, isompi koira koskee sen verran voimakkaasti. Vahviste pullon päältä.

Kun yhden pullon kaataminen oli sujuvaa, en antanut yhden kaatamisesta vahvistetta vaan laitoin toisen pullon lattialle, kun ensimmäinen kaatui. Marvin ymmärsi idean nopeasti. Tosin olen tehnyt samaa treeniä joskus aikaisemmin, tosin silloin laitoin kummatkin pullot valmiiksi lattialle. Kurssilla tuli tosiaan ohje, että harjoitus on helpompi yksi pullo kerrallaan.

Aika  13.4.2017      Paikka Koti, eteinen          Koira Nova


Aloitin treenit yhden pullon kaatamisella. Pullo oli lattialla, ja naksautin kun Nova koski pulloa, pullo kaatui jo alussa, Nova koskee sen verran voimakkaasti. Vahviste pullon päältä.

Kun yhden pullon kaataminen oli sujuvaa, en antanut yhden kaatamisesta vahvistetta vaan laitoin toisen pullon lattialle, kun ensimmäinen kaatui.

Nova alkoi etsiä vahviste eli nuuski kaikki mahdolliset paikat läpi ja haki vahvistetta. Pidimme taukoa ja toisella kerralla ymmärsi idean. Tosin alkoi oikaista toiminnassa eli ei kaatanut ekaa pulloa vaan tunki selkäni taakse hakemaan toista pulloa.


Aika  13.4.2017   ilta   Paikka Koti, eteinen          Koira Nova

Kertasin toimintoa Novan kanssa. Pidin kakkospullon piilossa ja otin esille samalla hetkellä kun ensimmäinen kaatui. Nova luopui malttoi kaataa ensimmäisen pullon ensin.


Aika 14.4.2017 aamu   Paikka Koti, keittiö     Koira Marvin ja Roni

Laitoin kaksi pulloa valmiiksi lattialle ja kumpikin koirista tajusi homman, eli kaatoi kummatkin pullon. Sähtäsivät heti ekan kaadon jälkeen toista pulloa. Ilmeisesti treeni oli koirista hulvattoman hauska. Kumpikin on tajunnut ketjutuksen idean.


Aika 14.4.2017 aamu   Paikka Koti, keittiö     Koira Nova

Laitoin kaksi pulloa valmiiksi lattialle. Nova kaatoi toisen alkoi etsiä vahvistetta eli nuuski lattiaa ja selkäni takana olevaa rasiaa. Aloitin treenin alusta, eli vahvistin yhden pullon kaatamista ja annoin aina korkin päältä vahvisteen. Tauon jälkeen lisäsin toisen pullon, ja nyt Nova alkoi kaatamaan kahta pulloa. Jostain Novan reaktiosta päättelin, että idealamppu syttyi päässä.
__________________________________________________________________________
Aika 13.4.2017   Paikka Koti, eteinen          Koira Roni, Marvin ja Nova


Kaksi kosketusalustaa. Toinen tulee esille, kun toiseen on koskettu ja menty maahan.

Marvin ja Nova toimivan oikein eli ymmärsivät, että toinen tulee esille, kun toiseen on koskettu. Tällä kertaa Roni alkoi haistella toista alustaa, mutta ei tarjonnut maahan menoa.

Kun laitoin kahdella kerralla palkan kakkosalustalle, ymmärsi idean. Annoin siis käskyn mennä maahan ja palkkasin kakkosalustella maahanmenosta pari kertaa. Sen jälkeen alkoi tarjota myös toiselle alustalle menoa.

Aika 14.4.2017 aamu   Paikka Koti, keittiö     Koira Marvin

Kaksi kosketusalustaa. Kumpikin on valmiina maassa.

Marvin tajusi heti idean ja Marvinista oli huikean hauskaa tehdä kaksi kertaa sama toiminto hiukan eri paikassa. Toiminto on valmis.

Aika 14.4.2017 aamu   Paikka Koti, keittiö     Koira Roni

Kaksi kosketusalustaa. Kumpikin on valmiina maassa.

Roni tajusi idean. Toiminto on valmis.

Aika 14.4.2017 aamu   Paikka Koti, keittiö     Koira Nova

Kaksi kosketusalustaa. Kumpikin on valmiina maassa.

Novalla alkoi taas sama nuuskuttelu kuin pullojenkin kanssa. Oli varma, että vahviste on jossain maassa ja sen saa varmasti kun on mennyt kerran maahan alustan päälle. En tiedä, toiminko oikein, mutta aloin antaa vahvisteen jälkimmäisen alustan päälle. Kun tein tätä pari kertaa, Nova suuntasi kakkosalustalle ja tarjosi maahanmenoa. Toiminto ei ole valmis, mutta en jatka hetkeen, sillä matalapaineen vuoksi Novan jalka on kipuillut, enkä kiusaa maahanmenoilla.

________________________________________________________________________

Aika 14.4.2017 aamu   Paikka Koti, keittiö     Koira Marvin

Marvin tunki treenaamaan toisen koiran vuorolla, teimme kahden kapulan tuomista. Kumpikin kapula oli valmiina maassa. Ei ongelmia, olisi tuonut varmaan sata esinettä. Noutaminen itsessään niin kivaa, uusi nouto on parempi vahviste kuin ruoka.