sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Käytännön koulutus, osa 3


 Sunnuntaina lunta satoi koko ajomatkan ja Luukissakin oli hiukan lunta maassa. Sunnuntain aiheena oli käytösketju, ärsykekontrolli sekä lauantain koulutusten jatkaminen.


Käytösketjut


Tein koulutussuunnitelman vasta perjantaina ja olin silloin kamalassa päänsäryssä. Hyvä niin, sillä nyt suunnitelma on lyhyt ja simppeli.


Ideana oli siis koostaa ketju, jossa Roni koskee vaaputinta ja menee sen jälkeen maahan.  Maahanmenoa on vahvistettu paljon ja koskettamista rakastaa. Kumpikin toiminto on jo sujuvaa. En ole tehnyt ennen Ronin kanssa kosketuksen ja maahanmenon ketjuttamista. Ideana oli ketjuttaa takaperin, eli ensin teen maahanmenoa ja annan siitä vahvisteen, sen jälkeen lisään koskettamisen ketjun ensimmäiseksi liikkeeksi.

Koulutustilassa oli lauantaina juoksuinen narttu ja ilmeisesti Humppilassakin nartuilla on juoksu, sillä Roni oli lauantai-illalla syvästi rakastunut ja hajujen lumoissa. Laitoin siis pöksyt jalkaan, jottei merkkaa sisätiloissa. Ei tosin ole merkannut ainakaan vuoteen, mutta eikä housuista haittaa ole. Nuuskutteli tosi paljon ja uppoutui hajuihin koulutustiloissa. Päädyin pitämään remmissä.

Ensimmäinen treenikerta oli maahanmenon kertaus ja käytössä alusta.Seuraava vaihe oli kerrata maahanmenoa ilman alustaa.  Siirryin eri paikkaan, sillä koirien hajuja oli eniten aloituspaikassa.Seuraavaksi kertasin vaaputtimeen koskemista.


Käytösketjun rakentaminen alkaa. Ensin tehdään toimintoa B (maahanmeno).


Käytösketjun rakentamista. Lisätään A (vaaputtimeen koskeminen) sarjan alkuun. Vartissa valmis käytösketju!


Koska ketju oli valmis nopeasti, ketjuun alettiin liittää vihje-sanaa. Sanaksi valikoitui RANTAPALLO. Oli muuten pitkä sana sanoa.


Vaihe 1: Sanon rantapallo kun Roni on menossa maahan


Vaihe 2: Sanon rantapallo, kun Roni on koskenut vaaputtimeen.Vaihe 3: Sanon rantapallo, ennen kuin Roni aloittaa ketjun.


Olen tyytyväinen toimintaani, sillä koin olevani rauhallinen ja etenin johdonmukaisesti. Ihan kaikkea en havainnut, sillä olin palkkaamassa Ronia, vaikkei Roni koskenutkaan vaapputtimeen. Jonkin verran tarkempi olisin voinut olla siinä, että otan kohteen pois, kun toiminta loppuuu. Katsoin kotona videot läpi ja mielestäni toimin mekaanisesti oikein eli naksautin ja otin vasta sitten vahvisteen taskusta. Poistin kohteen muutaman kerran virheen jälkeen/koiran huomion herpaantuessa. Mielestäni luin koiraa ja tilannetta oikein.

Toinen käytösketju oli kolmiosainen ja käytöksiä oli kolme: pakita alustalle, tee kiertoliike ja mene maahan. Ketjun rakennus onnistui puolessa tunnissa ja välivihjeet sai häivytettyä pois. Ketjussa oli monimutkaisempia toimintoja kuin Ronilla. Etenkin kiertoliike oli vaikea. Viimeinen vaihe oli maahanmeno oli koiralle tutuille.Käytösketjujen osalta oli juttua muun muassa siitä, onko eri asia ketjuttaa kaksi samanlaista käytöstä toisiinsa kuin kaksi erilaista käytöstä toisiinsa.

Muut liikkeet

Muina toimintoja oli etäisyyden lisääminen, keston lisääminen ja palkkion suunnan vaihtaminen. Lauantaina huskylla tehtiin kestoa maassa oloon, nyt lisättiin etäisyyttä. Etäisyyttäkin kannattaa lisätä (sananmukaisesti) pienin askelin ja nyt toimiva ratkaisu oli se, että ensimmäinen lisäys oli lähinnä painon siirto. Kertaan Ronin kanssa vielä keston lisäämistä, mutta aloitan etäisyyden lisäämisen heti, kun ehdin.

Lauantaina cottonille lisättiin kestoa alustalla oloon, nyt siis etäisyyttä alustalle menossa. Tässäkin tapauksessa etäisyyttä lisättiin kymmenen senttiä kerrallaan. Koiran lähtöpaikkaa muokattiin vahvisteen heitolla eli koira saatiin lähtemään eri etäisyydestä sillä, että vahviste heitettiin eri etäisyydelle. Koira koki vahvisteen perässä juoksemisen palkitsevana. 

Lauantaina setterille tehtiin etäisyyttä alustalle menoon, sunnuntaina tavoitteena oli muuttaa vahvisteen suunnalla koiran seisontasuunta. Ideana tässä toiminnossa on rallytokon merkille lähetyssä. Koira täytyy saada pysähtymään ja olisi hyvä, jos koira katsoisi sinne suuntaan, mistä ohjaaja tulee kutsumaan koiraa luokseen. Suunta saatiin käännettyä. Tosi kivaa, että yksi toiminto oli erilainen kuin muilla.

Lisäksi lainakoiralle opetettiin kestoa (käsi)kosketukseen. Aihe on oma kauhun paikkani tai lempilapseni. Oli lohdullista nähdä ja kuulla, että keston lisääminen on vaikeampaa vaikkapa paikalla oloon. 

Palautetta
Viikonloppu oli antoisa ja opin paljon. Monet teoria-asiat selkiytyivät ja ymmärsin, että asioita voi tehdä eri tavalla. Perusperiaatteet pitää toki hallita, mutta eteneminen on (eläimen) koiran toimintaan reagoimista. Oli mielenkiintoista nähdä eri rotuisia ja ikäisiä koiria. Sääli, ettei pupuja saatu nyt paikalle. Tuntuu kuin olisin nyt päässyt alkuun kouluttamisessa ja kehittymisessä. Olo on hivenen haikea, kun kyseessä oli kevään viimeinen lähipäivä. 

Moduli 1 on loppusuoralla, kommentoin vielä kahta koulutuspäiväkirjaa ja teen lopputyön kuntoon. Sain kumpanakin päivänä paljon ideoita lopputyöhön.