torstai 13. huhtikuuta 2017

Agilility Start, kolmas kerta

Ehdin tekemään kotiläksyt rauhassa hallilla jo edellisviikonloppuna. Lisäksi saimme tehtäväksi lukea Bermudan kolmio - missä ongelmat katoavat jäljettömiin. Tosi kiva artikkeli ja harjoitus.

"Palkkio on vain ja ainoastaan palkkio – sillä ei saa houkutella koiraa."

"Jos koira tekee ”virheen”, jatkatte vain eteenpäin ja koira voi yrittää uudestaan seuraavalla esteellä"

-Missään vaiheessa ei siis käännytä ympäri ja "korjata virhettä", (Kuten 'perinteisesti': "EI" ja viedään koira lähtöpaikkaan jotta koira 'saa yrittää uudelleen', mikä voi olla koiralle todella paineistavaa), vaan annetaan koiran yrittää heti uudelleen ja jätetään täysin huomiotta sattunut erhe.

-> Hienoa! Roni ei kestä paineistamista yhtään.

Toinen luettava artikkeli koski siirtämistä.

SIIRTÄMINEN
– väliaika, jolla on väliä


Mirvan viisaita ajatuksia: "Haukkuminen vahvistuu haukkumalla, namien etsiminen maasta namien löytämisellä maasta (=koira pääsee etsimään nameja), haistelu haistelemalla jne. riippuen tietysti rodusta ja yksilöpiirteistä. Pumille haukkuminen on hyvinkin lajityypillistä , haistelu ei niinkään. Joten ei ole kovinkaan vaikeaa 'opettaa' pumia haukkumaan muille koirille/ihmisille/tyhjälle sillä aikaa kun siirtelee esteitä, eli silloin kun huomio on jossain muualla ja koira jää yksin."Ryhmässä käytiin syvällisiä keskusteluja aiheesta ja siitä, miten agility eroaa vaikkapa tokosta ja rallytokossa. Agissa koiran tulee tarjota esteitä itsenäisesti, kahdessa muussa lajissa koira ei saa tarjota toimintoja oma-aloitteisesti.

Ja Mirva laittoi meille pohdintatehtävän.


1: Miten saavutte treenikentälle (eli aitojen sisäpuolelle, missä kaikki toimita tapahtuu), onko koira irti vai kytkettynä?

Nova (vanhempi villakoira) harrastaa rallytokoa ja on käynyt tokossakin. Olemme treenanneet todella paljon kehään menoa erillisenä liikkeenä. Menemme kehään vain, jos Nova on valmiiksi kontaktissa ja katsoo minua. Tosin Nova vetää kuin hallin ovelle saakka.

Ronin kanssa emme ole harrastaneet paljoakaan, Roni ottaa helposti kontaktin kunhan ei paineistu mistään.

2: a) Mitä koira tekee ensimmäisenä kun pääsette kentälle? Katsooko se sinua vai esteitä/kenttää, vai kenties jotain muuta: etsiikö se toisia koira/ihmisiä 'bongattavaksi'?

Nova etsi ihmisiä, innostui kyllä esteistäkin. On siis treenannut agiakin joskus.
Ronia ei hirveästi kiinnosta ainakaan tällä hetkellä mikään muu kuin minä. Olemme tehneet paljon erottelutreenejä suullisille vihjeille ja on nyt koko ajan kuulolla.

b) Jos koira on irti, suorittaako se omatoimisesti esteitä, haisteleeko se kentän ympäri vai tuleeko se katsekontaktissa sinuun kentälle, vai jotain muuta?

Haistelua, mutta tulevat kyllä luokse jonkin ajan päästä.

Noutaja etsisi noudettavaa ja toisi tulijaisin... Mutta onneksi harrastamme vepeä ja nose workia.

c) Kuvaile koirasi mielentilaa saapuessasi kentälle.
3: Mitä koira tekee jos alat keskustelemaan kouluttajan kanssa tai siirrät esteitä, rallytokokylttejä, toko hyppyä jne?


Roni tarjoaa alustalle menoa. Nova halaisi ihan kaikki ihmiset läpi. (Noutaja toisi minulle kaiken kentällä olevan.)


4: Pidätkö kohdassa 2 ja 3 kuvailemistasi asioista/ koiran toimintatavoista? Jos et, niin miten haluaisit koiran käyttäytyvän/ tekevän?


Ronin käytös ok. Novan kanssa on tehty paljon työtä ihmisistä luopumiseen. Jos käsken paikoilleen, tottelee kyllä.

Noutajan hyperaktiivisuuden ja Ronin paineistumisen vuoksi olen tosiaan perehtynyt CU-metodiin.

Olen myös käyttänyt Novaa kaksi kertaa aksatreeneissä, joissa yksi koira sai äristä ja murista kaikille muille koirille. En vienyt kolmatta kertaa: koira on tainnut äristä ja murista muille viisi vuotta treeneissä. Mainitsin, kun oli juttua tuosta käytöksen vahvistumisesta.
__________________________________________________________________________

Treenit 11.4.

Treenit olivat taas tosi kivat. Teimme putkea ja kiertoa ja näiden yhdistämistä. Ideana tosiaan se, että jokainen siirtymä ja toiminta on suunniteltua ja hallittua. Roni piti välillä tuumaustauon ja meni taikamatolle lepäämään. Mirva kehui Ronin toimintaa eli jos ei tiedä, mitä tekee, menee pohtimaa asiaa.

Putkeen mennessä pidin Ronia pannasta kiinni ja annoin samalla siirtymäpalkan eli Naturista. Sitten pallo heitettiin putkeen päähän ja Roniin tuli vauhtia. Ei paineistunut kiinni pitämisestä ja innostui valtavasti palloleikistä. 

Teimme myös kiertoja pallopalkalla, keinun paukauttelua ja uutena asiana pohjia Bermudan kolmiolle eli ketjuttamista pulloilla. Teen ketjutusharjoituksia kotona pääsiäislomalla, joten kotiläksy oli mieluinen.

Minulla on huhti- ja toukokuu ilmaiskuukausia hallille, joten käyn pääsiäislomalla treenaamassa.

Kurssi on mahtava, ja itse asiassa 19.00 ryhmän osallistuja laittoi viestiä, että kerta oli ollut täydellinen. Niin oli :) Roni oli koko ajan vapaana ja rento. Kontaktissa, mutta kuitenkin valmiina työskentelemään.