maanantai 3. huhtikuuta 2017

Vihjeen liittäminen


Paikka: keittiö                                    Aika: 3.3.2017 ilta    Koira: Roni


Toiminto: Koiran kiertää tötsän (tuolin)

Häiriö: valokuvaaja suoraan koiran näkökentässä

Tavoite: Vihjeen liittäminen valmiiseen toimintoon (Ärsykekontrollin opettaminen, aloitus. Taso 1. Eläin tekee vihjeestä toiminnon X eli reagoi vihjeeseen oikealla tavalla.) Tarkoitus on lisätä Kierrä-sana vihjeeksi.

Treenien kulku: Koira saa komennon samalla, kun on suorittamassa toimintoa oma-aloitteisesti
Toiminto on jo koulutettu valmiiksi. Edellisellä kerralla onnistumisprosentti 95, Ronilla sata prosenttia. Kun koira tarjoaa kiertämistä, ohjaaja sanoa Kierrä. Samaa toistetaan 5–20 kertaa. Tarvittavien toistojen määrä riippuu koirasta ja toiminnosta. Teen nyt kolme 10 kerran sarjaa, sarjojen välissä tauko.

Huomiot:
1. kerta  Onnistuminen 100 prosenttia. 10/10
2. kerta  Onnistuminen 100 prosenttia. 10/10
3. kerta  Onnistuminen 100 prosenttia. 10/10

Paikka: keittiö                                    Aika: 3.3.2017 ilta    Koira: Nova


Toiminto: Koiran kiertää tötsän (tuolin)

Häiriö: valokuvaaja suoraan koiran näkökentässä

Tavoite: Vihjeen liittäminen valmiiseen toimintoon (Ärsykekontrollin opettaminen, aloitus. Taso 1. Eläin tekee vihjeestä toiminnon X eli reagoi vihjeeseen oikealla tavalla.) Tarkoitus on lisätä Kierrä-sana vihjeeksi.

Treenien kulku: Koira saa komennon samalla, kun on suorittamassa toimintoa oma-aloitteisesti
Toiminto on jo koulutettu valmiiksi. Edellisellä kerralla onnistumisprosentti 95, Novalla sata prosenttia. Kun koira tarjoaa kiertämistä, ohjaaja sanoa Kierrä. Samaa toistetaan 5–20 kertaa. Tarvittavien toistojen määrä riippuu koirasta ja toiminnosta. Teen nyt kolme 10 kerran sarjaa, sarjojen välissä tauko.______________________________________________________________

Seuraava vaihe: sanon vihjesanan koiran aloitettua tehtävän suorittamisen. Tosin itselleni vaikea erottaa, koska koira on suorittamassa tehtävää ja koska koira on aloittanut tehtävän.

SUJUI KUTEN ENSIMMÄINEN KERTAKIN.
_________________________________________________________________

Seuraava vaihe: sanon vihjesanan ennen kuin koira aloittaa tehtävän suorittamisen.

Tein kymmenen toistoa Ronin kanssa. Alkoi selvästi väsyä ja täyttyä. Videolla ei ole kaikkia toistoa. Ronin kanssa on samana päivänä tehty Maahan ja Istu-vihjeiden erottelua. Aloittaa kiertämisen hitaammin kuin aikaisemmin. Mietti sanaa hetken, ennen kuin aloitti toiminnan. Videolta näkee, että alan olla itsekin väsynyt, ja lopetan treenin tavallaan liian aikaisin. Palkka tulee käteen tosi aikaisin ja alan siirtää tuolia pois samalla.Tein kymmenen toistoa Novan  kanssa. Nova ei ole tehnyt muuta treeniä samana päivänä. Nova pyrkii perusasentoon ennen kiertoon lähtemistä, tosin ei istu, mutta kiertää välillä minua. Vahvisteet ovat kuivausrummun yläpuolella, Nova suuntaa ainakin kerran sinne suuntaan.
Ja koska kaikissa tarinoissa pitää olla yksi pelle, niin Marvin kiersi tuolia dummy suussa. Ensin toki ilman dummya. Vauhtia liikaa... Tila oli noutajalle liian pieni, video voi hämätä etäisyyden suhteen, mutta tila on tosi ahdas, ja reunustoilla on remonttitarvikkeita.________________________________________________________________________
1.4.2017 olin hallilla treenaamassa noutajan kanssa kohteen kiertämistä esine suussa ja ilman. Koira siis osasi jo toiminnon ja Kierrä-sana oli liitetty toimintoon. Ensin ei tiennyt, mitä pitää kiertää. Hallissa on tolppia ja näkyvät varmasti paremmin kuin kaksi tolppaa. Tästä syystä olen lähellä tolppaa. Otan koiran videon osoittamalla tavalla vastaan. Tarvitsen toimintoa vesipelastuksen voittajaluokkaan eli koira kiertää pelastusrenkaan kanssa hukkuvan. Kokeissa vastaanotto voisi olla muunkin laista, mutta teemme myös käytännön vesipelastushommia ja minun pitäisi olla valmis antamaan suusta suuhun hengitystä. (Tällä tarkoitan sitä, etten vaadi koiraa perusasentoon tai eteen istumaan. Juokseminen liittyy vaan opetteluvaiheeseen.)


Roni-villakoira on Agillity  Start -kurssilla ja tekee siellä erilaisia kiertoja. En itse erota tai hahmota kiertojen eroja, enkä siksi uskalla nimetä toimintoja vielä.