sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Maaliskuun haaste



http://dolo.fi/maaliskuu-2017-haaste/

1 Omat koulutustaidot


Itselläni on paljon oppimista suunnittelusta ja koulutuspäiväkirjan pitämisestä. Onneksi näitä taitoja on kehitetty sunnuntaina ja toki sitä ennenkin. Koen saaneeni paljon uusia oivalluksia.

Kriteerien asettelussa on vielä kehitettävää.



2 Motoriset taidot I – opi tarkkuutta!

Olen tehnyt sunnuntaista lähtien joka päivä motorisia harjoituksia, joten haaste toteutuu tältä osin. Tosin tiedän, että kehitettävää on vielä paljon. Tosin en taida ottaa enää vahvistetta liian aikaisin taskusta.

3 GET it – toiminnan aikaansaaminen

Olen opiskellut teoriassa, miten toimintoja saa aikaiseksi.

1. Fyysinen käsittely

2. Houkuttelu/ohjaaminen

3. Mallioppinen

4. Ympäristön muokkaaminen

5. Käytöksen sieppaaminen/capturing

6. Käytöksen muovaaminen/sheipaaminen

7. Kohdentaminen

8. Do as I do -metodi

1. Fyysinen käsittely

Sain ensimmäisen koirani, kun oli yläasteella. Kävimme innokkaasti paikallisen koirakerhon rivikoulutuksissa: 80- ja 90-luvun lopussa koiria koulutettiin pääosin fyysisellä käsittelyllä. Istuminen opetettiin siis niin, että koiria painettiin takapäästä alas. Seuraaminen opetettiin kuristuspannalla kiskomalla. Olimme rivissä ja kaikki tekivät saman asian kerralla tai kävelimme ympyrää, ja koirat kävelivät vierellä. Koulutuksissa opeltetiin istu, maahan, seuraa, paikka, mutta ei mitään muuta. 
Fyysisessä käsittelyssä hyödynnettiin R- (= negatiivinen vahviste eli poistetaan epämieluisaa, toiminta lisääntyy). Koira toki oppii asiat, mutta koira on passiivinen kohde koulutuksessa ja koira on riippuvainen avuista. 
Fyysistä käsittelyä näkee nykyäänkin jonkin verran, kyse on aloittelevasta koiranomistajasta, ja puhtaasti osaamisen puutteesta. 80- ja 90-luvun vaihteessa kyse oli ”maantavasta”, ”kaikki kouluttavat niin”.
Minulla ei ole kokemusta vaikkapa lintujen kouluttamisesta, mutta uskon, ettei fyysinen käsittely toimi monellekaan eläinlajille.



2. Houkuttelu/ohjaaminen
En harrastanut yliopistoaikana koirien kanssa mitään, ja kun aloin käydä vuonna 1996 uudestaan koulutuksissa, koiria oli alettu kouluttaa palkitsemalla. Koirat houkuteltiin ruualla istumaan, maahan ja seuraamaan. Houkutteleminen toimii ja sitä käytetään nykyäänkin paljon. Ongelmana on, että koira on passiivinen toimija, joka menee palkan perässä vaikka puuhun, mutta ei edes huomaa, mitä tekee, kun seuraa sokeasti palkkaa. Houkuttelulla on helppo saada aikaiseksi näyttävän näköisen toiminta nopeasti. Moni unohtaa tai ei osaa häivyttää apuja pois, vaan koira toimii vain, kun palkka on näkyvissä. Meillä vanhempi villakoira on koulutettu pääosin houkuttelemalla. 
Tässäkin metodissa on pitkälti kyse siitä, että ”kaikki houkuttelevat” ja näin ohjataan toimimaan.


3. Mallioppiminen
Mallioppimisessa koira katsoo, mitä toinen koira tekee ja toimii sitten samoin. Uimaopetuksessa tätä tapahtuu paljon, eli pentu on rannalla ja katsoo kun vanhemmat koirat menevät uimaan ja seuraa perässä. 
Uskon, että kotioloissa koirat oppivat paljon toisiltaan mallioppimisen kautta: niin huonoja kuin hyviäkin tapoja….

4. Ympäristön muokkaaminen
Noutaja on on impulsiivinen ja nuorempana häiriöherkkä. Ympäristön piti olla pelkistetty ja sellainen, ettei ylimääräisiä ärsykkeitä ole.
Olen opettanut vesipelastuksen maalitolppia kujamaisesti, eli koiran on pakko toimia oikein. Koira tekee vain onnistuneita suorituksia, ja aina kun koira näkee maalitolpat, naksautetaan. Vahvisteen saa maalitolppien luona. Etuna paljon onnistumisia, eikä ollenkaan? epäonnistumisia.

5. Käytöksen sieppaaminen/capturing
Idena on naksauttaa ja palkata halutusta toiminnasta. Olen itse käyttänyt metodia, kun koira tarjoaa kontaktia. Etuna se, että koira on koko ajan aktiivinen toimija.

6. Käytöksen muovaaminen/sheipaaminen
Koira ei tee kaikkia toimintoja "itse"/"vahingossa". Tällaisia käytöksiä voidaan muovata eli lähestyä asteittain kohti lopputulosta. Olen itse käyttänyt perusasennon kanssa. Ensin riiittää, että istuu sinne päin, sitten suorassa, lähempänä minua, tietyssä kohdassa jne. Haluaisin oppia paremmaksi sheippaajaksi!

7. Kohdentaminen
kohdentaminen on tavallaan shapingin ja houkuttelun välimuoto. Olen opettanut kosketuskepillä kohteen kiertoja ja seuraamista. Lisäksi olen hyödyntänyt hiirimattoja maahanmenossa.
Helpompaa kuin shaping, mutta helpompi häivyttää kuin houkuttelussa käytetty vahviste.


8. Do as I do -metodi (sosiaalinen oppiminen)



4 CUE it – liitä vihje

Haaste tehty eilen: http://novamarvin.blogspot.fi/2017/03/vihjeen-liittaminen.html

5 Mod it - muokkaa kohti tavoitetta

"Aloita yleistäminen 20-20-20-periaatteen mukaisesti eli tee 20 onnistunutta toistoa, 20 paikassa, 20 erilaisen häiriötekijän aikana. Jos olet käynyt koirasi kanssa jo tällaisen prosessin läpi jonkun toisen tehtävän opettamisen aikana ja olet päässyt sosiaalistamaan sen onnistuneesti, selviät huomattavasti vähemmällä yleistämisen määrällä."

Olen tehnyt tällä viikolla Ronin kanssa alkuyleistämistreeniä kotona. Katsekontaktia tein pihalla, mutta en maahan menoja enkä edes istumisia. Piha ja koko ympäristö loskaa täynnä. Ronin kanssa on tosin tarkoitus yleistää eri toimintoja hallille ja toki muihinkin paikkoihin.

6 Perehdy kipukäytökseen


Perehdyin jo joulukuussa:
https://vainonk.vuodatus.net/lue/2016/12/koirien-kipukaytos-elainkoulutuskeskus-moduli-2

7 Tutustu uuteen koirarotuun


Tein tämänkin jo perusteellisesti: eli kirjoitin 20-sivuisen rotuesseen corgeista. Nyt tutustuin mopseihin, mutta lähinnä lukemalla netistä juttuja rodusta. Kyseessä seurakoirarotu, jolla takana seurakoirajalostusta tuhannen vuoden ajan. Näkyi kyllä koirista.

8 Opeta koiralle kohdetyöskentelyä

"Opeta koiralle kohdetyöskentelyä. Se tarkoittaa jollain kehon osalla jonkin kohteen, kuten esineen koskettamista. Yleisin kohdentamisen tapa taitaa olla etutassun antaminen ihmisen käteen ja koulutusmielessä hyvin suosituksi tavaksi on tullut ylähuulella tai alaleualla kämmeneen tökkääminen. Rauhoittumisen harjoittelussa kohteiden avulla opetetaan esimerkiksi lepopaikka odottamista varten ja/tai kyljen ja posken kohdentaminen lattiaa/alustaa vasten eli rennon näköinen kylkimakuu."

Olemme treenanneet kosketuskeppiä, hajuun koskemista ja "taikamattoa" oikein urakalla eli homma hoidossa.