perjantai 13. tammikuuta 2017

Leiki ja pelaa

Leiki ja pelaa –kurssi pidettiin Tampereella puistossa. Ronille jo pelkkä kaupunkimainen puistoympäristö oli uusi kokemus. Puhkui hiukkasen sauvakävelijälle, muuten oli kontaktissa eikä arastellut mitään. Paikalla oli kymmenkunta koiraa ohjaajineen ja ohi kulki koko ajan koiria ja ihmisiä.

Esittelimme itsemme ja koiramme. Roni meni heti tervehtimään Jirkaa, ja myöhemmin hyppäsi syliin ja nuoli naaman. Vastaavaa ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin.

Aloitimme kontaktileikillä, eli ensin piti kokeilla, mistä koira palkkautuu parhaiten. Peruskävelyä ja palkka suuhun, peruskävelyä ja palkka heitetään maahan, peruskävelyä ja palkka heitetään ilmaan ja koira ottaa siitä kopin. Ronille toimi parhaiten palkan antaminen kädestä. Siihen on toki eniten toistoja alla. Tapasimme myöhemmin Boriksen, ja Boris ottaa kopin ilmasta.



Ruokapalkka on hyvä juttu, sillä melkein kaikki koirat syövät, ja ruoka on paras tapa testata, onko tilanne koiralle liian vaikea. Ongelmana on, että koira täyttyy jossain vaiheessa. Tosin labukoille käy harvoin niin: miten syömisestä voikin tulla niin kova nälkä. Lisäksi kaikissa tilanteissa ei voi palkata ruualla. Osalle koiralle liike on suurempi palkkio, ja useimmiten suurin häiriö on liike. Esimerkiksi kisapaikoilla koira häiriintyy ympärillä olevasta liikkeestä, sellaisissa tilanteissa on hyvä tehdä itsestään liikkeen avulla mahdollisen kiinnostava. Marvin on hyvä esimerkki siitä, että häiriintyy liikkeestä.




Ideana testata erilaisia liikkumisia. Esimerkiksi ennen agilitytreenejä kannattaa leikkiä näin, koiran saa yhteistyöhön, lämmitettyä ja samalla näkee, että koiran liikkuminen on kunnossa.
Lisäksi teimme vaanimisleikkejä, eli ohjaaja asettui samanlaiseen asentoon kuin toista koiraa leikkiin kutsuva koira. Roni alkoi rauhoitella eli lipoa kieltään, kun aloin vaania. Vaihdoimme siis vaanijaa, ja Teemun vaanimista alkoikin vauhdikas leikki. Teemu tykkäsi hommasta ja kurssista ihan älyttömästi.




Yksi leikki oli pyytää koira isutmaan jalkojen väliin, peittää silmät ja antaa sen jälkeen nami. Lopuksi nami heitetettiin ja koiran piti etsiä nami. Roni toimi muuten hyvin, mutta ei etsinyt namia. Namin etsimistä tehtiin siis erikseen ja innostuikin asiasta. Ronille on tosiaan etsinnässä muitakin palkkaamiskeinoja kuin ohjaajan kädestä tuleva palkka. Iso asia monenkin asian opettelussa.



Teimme myös pujottelua ja homma aloitettiin niin, että koira koski toista kättä ja sai toisesta kädestä palkan. Kun tämä toimi, lisättiin hommaan jalkojen välistä meneminen.




Lisäksi koirat piti saada rauhoittumaan ja rentoutumaan. Tärkeä asia tauoilla. Ronin kanssa asiaa saa vielä treenata, mutta osa koirista osasi asian kadehdittavan hyvin. Teimme jatkoharjoituksia, joissa kaksi koiraa oli taukomoodissa, ja yksi leikki.

Teemu innostui koiran rauhoittelusta, pitää kuulemma silittää oikealla tavalla. Jirkan ideana oli toiminnan ja rauhoittumisen vuorottelu. Tarvitaan vaikka eri lajien kisoissa, jos aikataulut pettävät.