sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Eläinkoulutuskeskus, moduuli 1/ Koulutuspsykologia 1

Eläinkoulutuskeskuksessa ykkösmoduuli alkoi. Tykkäsin kovasti kakkosesta, mutta ykkönen on kuitenkin ykkönen!


Kiva porukka taas kasassa,  ja Mervi esitti asiat selkeästi ja keskustelua virisi. Valtaosa asioista oli tuttuja, mutta uuttakin asiaa tuli. Valitettavasti en päässyt sunnuntaina paikalle, sillä Marvinia ei viitsi jättää tuntikausiksi yksin. Teemu toimi lauantaina ansiokkaasti hoitajana, mutta oli sunnuntaina Tampereella, joten päädyin siihen, että opiskelen asiat itsenäisesti ja toimin eettisesti eläintä kohtaan.



Onneksi Silvennoisen Tiina auttoi mieltä painavissa asioissa.

Kysymys: Mitä ongelmia voi tulla, jos houkuttelee esimerkiksi ruualla PELKÄÄVÄN

- hevosen traileriin
- koiran uimaan
- koiran aksassa keinulle tai puomille?

"Ajattelisin pelkäävän tai jännittävän eläimen houkuttelun suurimman ongelman olevan se, että se helposti menee varsinkin tosi mieluisan vahvisteen perässä yli pelkokynnyksen ja pahimmassa tapauksessa altistuu pelon aiheuttajalle ja sen seurauksena pelkää lisää ja kouluttaminen hidastuu. Tehdään siis päinvastoin kuin houkuttelua valitessa ajateltiin. Toki on tilanteita, missä varsinkin sellainen pienieleinen/vähäinen houkuttelu korkeintaan huolestuttavassa tilanteessa tutun eläimen kanssa saattaa tuottaa halutun lopputuloksen. Mutta esim. uimisen tai vaikka agi-esteiden ja isomman jännityksen tai pelon kohdalla miettisin kahdesti ja vielä senkin jälkeen, koska koira, joka esim. kesken puomin tajuaa, missä on, voi tulla rytinällä alas ja koko koulutus ottaa takapakkia."

"Lisään vielä, että pidän siitä ajatuksesta, että varsinkin pelkojen ja/tai sellaisten asioiden kanssa, joissa vaaditaan jotain pohja- tai lisätaitoja (ketteryyttä, syvien lihasten hallintaa, koordinaatiota, uimataitoa, voimankäyttöä jne.), eläin oppisi koulutusprosessin alusta asti hallitsemaan _itse_ tarpeelliset taidot ja löytäisi turvallisimman ja itselleen mukavimman/helpoimman/tehokkaimman suoritustavan kokeilemalla ja oppimalla. Esim. iso ja vauhdikas koira puomilla tai keinulla on yhdistelmä, jossa tarvitaan jo aika lailla tasapainoa ja jalkojen asetteluun vauhdissa niin, ettei putoa, tarvitsee vaivata aivoa."