perjantai 27. tammikuuta 2017

Ehdollisen vahvisteen opettaminen Ronille ja Kisulle

Ehdollinen vahviste

Edellisessä postauksessa aiheena oli ehdoton vahviste (primäärivahviste): ruoka ja metsästysketjun osat. Syömistä ei tarvitse opettaa koiralle tai kissalle. Sen sijaan kellon ääni tai naksautus ei merkitse koiralle mitään. Pavlov tutki koirien ruuansulatusta. Kokeissa soitettiin kelloa, kun koirat saivat ruokaa. Pian koirien ruuansulatus käynnistyi, kun kelloa soitettiin. Kellon soitosta muodostui ehdollinen vahviste (sekundaarivahviste). Naksutinta käytetään kertomaan eläimelle, että "pian saat ehdottoman vahvisteen".

Marvin on antibiootti- ja kipulääkekuurilla. Laitan lääkkeet pötsin sekaan ja pötsin matalaan metallikeppoon. Vien kepon erilliseen huoneeseen, jotta kukaan muu ei syö lääkeannosta. Taisin kerran odottaa istumaan menoa, että annoin ruuan Marvinille. Sama on toistunut muutamana päivänä aamuin illoin. Nyt matalasta keposta on muodostunut vihje, kun otan kepon käteeni, Marvin juoksee toiseen huoneeseen ja istuu siellä. Käytös on jo ketjuuntunut. Itse asiassa ketjuun kuuluu ensimmäisenä vaiheena piiloon meno. Kun tartun antibioottipakettiin, Marvin juoksee nojatuolin taakse piiloon ja vasta sieltä huoneeseen, johon vien kepon.

Todennäköisesti keppo ei toimisi vihjeenä ulkona tai hallilla, vaan liittyy kiinteästi tilanteeseen. En myöskään tiedä, on keppo tässä tapauksessa vihje, vihje voi olla vaikkapa pötsin laittaminen keppoon, lääkkeiden annosteleminen tai jääkaapilla käynti.

Vihjeen avulla kerrotaan koiralle/kissalle/eläimelle, mitä kannattaa tehdä seuraavaksi. Vihje ei merkitse/ei valokuvaa/ei merkkaa oikeaa tekemistä kuten ehdollinen vahviste.

Roni, keskikokoinen villakoira


Roni on jo ehdollistettu naksuttimeen, joten ehdolliseksi  vahvisteeksi piti valita jokin muu. Mietin ensin pilliä, sillä noutajalla käytän välillä pilliä luoksetulossa. Useisemmat noutajakasvattajat ehdollistavat pennut pillille. Käytän pilliä lenkeilläkin luoksetulossa, ja uskon että villakoirat ovat ehdollistuneet pilliin "vahingossa". Päätin valita kukkopillin äänen. En tosin ole varma, onko kyseessä rauhoittava vai kiihdyttävä ehdollinen vahviste.



Aloitin ehdollistamisen keittiössä aamuruoan kanssa.

Tiistaiaamu (24.1.) :  viisi toistoa  "kukkopillin ääni" pötsiä. Asettauduin niin, että sain ensin puhallettua, ja otettua puhalluksen jälkeen ruuan.  -> Roni alkoi yhdistää asiaa ja oli korvat höröllä

Tiistai-ilta (24.1.) viisi toistoa  "kukkopillin ääni" pötsiä -> yhdisti asian.

Keskiviikkoaamu (25.1.) viisi toistoa  "kukkopillin ääni" pötsiä -> on yhdistänyt asian. Puhaltelin sermin takaa, eli ei nähnyt käsiä. Tarjoaa istumista, että saisi puhalluksen -> tein sunnuntaina ärsykekontrolllitestiä eli kokeilin, miten erottaa ISTU ja MAAHAN sanat. Maahan meno on voimakkaampi toiminto, siksi kertailimme istumista. On selvästi jäänyt (työmuistiin?) oletuskäytökseksi. Roni nostaa yleensä istumisessa tassuja ylös, olen joskus naksauttanut kun tassu on ylhäällä, nyt tassun nosto kuuluu istumiseen. Ilmeisesti tassun nosto ei kuulu tähän uuteen kokonaisuuteen.

Keskiviikkoiltana (25.1.) viisi toistoa "kukkopillin ääni" pötsiä -> ensin häiriönä oli ohi kävelevä Teemu. Roni vilkaisi kerran, mutta ei reagoinut vilkaisua enempää.

viisi toistoa "kukkopillin ääni" pötsiä -> toinen häiriö oli kissan kuivamuonaa sisältävän kupin laskeminen Ronin viereen. Kävi kerran katsomassa kupilla, ja kuppi nostettiin ylös. Sen jälkeen kuppi sai olla rauhassa ihan Ronin vieressä, ei edes vilkaissut kuivamuonaa. Pötsi on parempi vahviste kuin kissan kuivamuona.

Roni oli niin rauhallinen ja seesteinen harjoituksen aikana, että uskoisin että vahviste on rauhoittuva.

Torstaina (26.1.) aamuruoka meni puhallus -> pötsi -metodilla. Toiminta oli mielestäni sujuvaa, että tahti nopeaa ja viivettä ei ollut lainkaan. Häiriöitä en käyttänyt.

Perjantaina käytin häiriönä ääntä, ääni tuli videolta. Ääni oli selvästikin isompi häiriö kuin muut, sillä en ole koskaan aikaisemmin käyttänyt ääntä häiriönä ja toisaalta vahviste oli ääni ja koira oli valmiiksi "korvat auki". -> Äänihäiriöitä kannattaa käyttää siis jatkossakin!

Ehdollisen vahvisteen sai nopeasti ehdollistettua ruualla.
_____________________________________________________________________________
Valitsin toiseksi ehdolliseksi vahvisteeksi sanan "Mene" ja kun sanon sanan, Roni saa pipon tupsun. Ryösti tupsun piposta itse. Syöksyy hullun lailla tupsu suussa.




Tiistaiaamu (24.1.): kaksi toistoa. Toistoja vähemmän kuin ruualla.

Tiistai-ilta (24.1.): kaksi toistoa. Toistoja vähemmän kuin ruualla.

Keskiviikkoaamu (25.1.)  kaksi toistoa. Toistoja vähemmän kuin ruualla.

Keskiviikkoilta (25.1.)  kaksi toistoa. Toistoja vähemmän kuin ruualla.

Torstaiaamu (26.1.): Häiriönä lapsen ohi kävely. Ei reagointia häiriöön, Roni tuijotti minua niin intensiivisesti, ettei edes huomannut toisen liikkumista.

 Torstai-ilta (26.1.): Häiriönä ruoka. Ei reagointia häiriöön, Roni oli jo syönyt, ei halunnut enää lisää ruokaa vaan leikkiä.

Perjantaina käytin häiriönä ääntä, ääni tuli videolta. Ääni oli selvästikin isompi häiriö kuin muut, sillä en ole koskaan aikaisemmin käyttänyt ääntä häiriönä ja toisaalta vahviste oli ääni ja koira oli valmiiksi "korvat auki". -> Äänihäiriöitä kannattaa käyttää siis jatkossakin! Tosin nyt reagointi ääneen oli vähäisempää kuin hiukan aikaisemmin ja eri huoneessa ruuan kanssa tehty äänihäiriötreeni.

Kotioloissa häiriötreeni sujui hyvin, projektia pitäisi jatkaa ulkona, hallilla, yms.

Kisu, pyhä birma


Päätin ehdollistaa Kisun naksuttimen ääneen. Kun naksautan, saa katkaravun. Oletan, että on rauhoittava eikä kiihdyttävä.

Itse naksuttimeen ehdollistaminen oli helppoa. Tosin syö katkarapua hitaasti ja nautiskellen, joten toistoja tuli tosi vähän. Katkaravut pitäisi pilkkoa pienemmiksi, mutta niiden pilkkominen on inhottavaa.

Häiriöiden keksiminen olikin vaikeampi homma. Kisulta puuttuu osa metsästyskäytöksestä, ei esimerkiksi pyydystä hiiriä. Lapsi keksi, että näppii laturinjohtoa. Lisäksi sain vinkin, että häiriötä voisi käyttää toisen kissan ääntä ja lähellä olevaa pahvilaatikkoa.


Varsinainen ehdollistaminen on edennyt hitaasti, koiran kanssa olen tehnyt ehdollistaminen aamu- ja iltaruuan kanssa. Kisu tulee syömään ilmeisesti kerran päivässä ja osa aktiivisesta ajasta osuu sellaiseen ajankohtaan, että olen töissä tai harrastuksissa. Kisu ei ole oppinut oppimaan ja en ole itse tottunut kissan koulutukseen.

Lisäksi yhdellä yrityskerralla Kisu ei syönyt, vaan innostui puskemaan minua.

Oletan kuitenkin, että Kisu on ehdollistunut naksuun, mutta en pääse määräaikaan mennessä testaamaan häiriöitä. (Lähipäivään kuukausi ja koulutussuunnitelma aloittamatta. + Winnovan  haastattelu ja kirjallinen hakemus aloittamatta + S2 tentti 15.2.) 

Kissan koulutus on niin mielenkiintoista ja haasteellista, että aion jatkan savottaa joskus.

"Tähän kissaan ei saada juuri nyt yhteyttä."